четвер, 10 січня 2008 17:22

"Результат Саакашвілі є ознакою демократії"

  Ілько Кучерів: ”У Тбілісі я зустрічався з кількома людьми, яких вислали з Росії, хоча вони жили там багато років”
Ілько Кучерів: ”У Тбілісі я зустрічався з кількома людьми, яких вислали з Росії, хоча вони жили там багато років”

Директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів, 52 роки, каже, що дострокові президентські вибори не призведуть до розколу грузинського суспільства. Він був на них консультантом у проведенні екзит-полу — коли на виході з виборчих дільниць людей опитують, за кого вони голосували, і прогнозують результати виборів ще до їх офіційного оголошення.


Які враження від грузинських виборів?

— Помітною була надто висока заполітизованість людей. Нейтральних мало: або за Михаїла Саакашвілі, або проти нього. Фоном кампанії було жорстке протистояння влади та опозиції. Та незважаючи на це, вибори були чесними і справедливими. Трохи більше ніж 50 відсотків голосів, які отримав Саакашвілі, — це ознака демократії, плюралізму думок у політичному житті країни. За кілька місяців відбудуться дострокові вибори до парламенту Грузії. Очевидно, після них партія Саакашвілі матиме незначну перевагу в законодавчому органі, водночас там буде потужна опозиція. Це стане гарним прикладом як для регіону, так і для всього пострадянського простору: добре, коли в політикумі є баланс сил. Отож дострокові вибори стали успіхом у розвитку Грузії.

Країна не стане так розколотою на "за" і "проти" Саакашвілі, як сьогодні Україна?

— У Грузії немає такого поділу на Схід і Захід, як у нас. І немає одного потужного опозиційного лідера, який міг би протистояти Саакашвілі. Його головний супротивник Леван Гачечиладзе отримав на виборах майже вдвічі менше голосів.

Понад 60 відсотків висловилися за членство в НАТО

Який загальний настрій грузинів?

— Є оптимізм, але водночас і атмосфера небезпеки: через заморожені конфлікти в Абхазії, Південній Осетії та Росії. У Тбілісі я зустрічався з кількома людьми, яких вислали з Росії, хоча вони жили там багато років. Про неї у Грузії говорять із неабияким розчаруванням — адже із грузинів там зробили ворогів. До того ж Москва запровадила санкції проти імпорту грузинського вина.

Чи грав російський фактор під час виборів на користь Саакашвілі?

— Ні, у своєму ставленні до Росії грузинський політикум практично єдиний — це не було ексклюзивною ідеєю Саакашвілі. Усі грузини бачать, що вона є небезпечним сусідою. На виборах ніхто не підтримав би кандидата із проросійськими поглядами. Майже всі вони говорили про потребу вступу до НАТО. Адже альянс дасть гарантії безпеки Грузії.

Це зумовило неабияку підтримку грузинами цього членства на референдумі, що відбувся одночасно з виборами?

— Так, понад 60 відсотків висловилися за членство в НАТО. Отож, є згода і серед еліти, і серед населення. Усі розуміють, що членство в НАТО, Євросоюзі найкраще забезпечить Грузії майбутнє.

Що на виборах сталося з екзит-полами — один із них засвідчив, здається, перемогу опозиції?

— Так, два проведених екзит-поли показали різні результати. Один із них, відомий як "український", показав перемогу опозиції. Та я б назвав його не українським, а шарлатанським. Очолювали його нікому не відомі в українському соціологічному співтоваристві Леонід Білоусов та Іван Шерстюк. Організатори цієї акції скористалися тим, що у Грузії до українців ставляться дуже добре, вважають нас найближчими друзями та союзниками. Тож запросили якусь групу для організації фальшивого екзит-полу на користь опозиції. Вони казали, що проводять опитування на замовлення телеканалу "Імеді", який фінансує грузинський олігарх у вигнанні Бадрі Патаркацишвілі. Правда, канал цей нині закритий: журналісти збунтувалися проти редакційної політики й відмовилися працювати, доки не проясниться ситуація з власником.

Ми ж консультували другий екзит-пол. Він — суто грузинський. Його провели на замовлення й за фінансування чотирьох провідних місцевих телеканалів. Здійснював опитування соціологічний консорціум на чолі з університетом Іллі Чавчавадзе. За його даними, Саакашвілі отримав 52 відсотки, Гачечиладзе — 28. Отож, ми вже відразу після закінчення голосування бачили тенденцію до того, що Саакашвілі переможе в першому турі.

Зараз ви читаєте новину «"Результат Саакашвілі є ознакою демократії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі