неділя, 04 березня 2007 14:20

"Регіони" злякалися і налякали президента

Минулого тижня народні депутати з Партії регіонів пообіцяли зареєструвати в парламенті законопроект про дострокові президентські й парламентські вибори. Згідно з документом, вони мають відбутися 30 вересня. Заступник голови фракції "регіоналів" Василь Кисельов пояснив це необхідністю не допустити "державного перевороту". Під цим він розуміє намагання опозиції домогтися скасування політреформи й розпуску парламенту.

На думку політолога Олега Зарубінського, 43 роки, мета цієї ініціативи — полякати президента. Мовляв, "якщо твої хлопці нас чіпатимуть, то й ми щодо тебе поставимо питання".

— Тим самим "регіонали" засвідчили, що перспектива  дострокових парламентських виборів їх серйозно лякає, — говорить він. — Вони розуміють, що результат цих виборів може бути зовсім не таким, як передбачають соціологічні інститути.

Політолог вважає, що з погляду політичного інтригування така ініціатива Партії регіонів — це дуже сильний хід. І мети своєї вони досягли. Миттєва реакція юридичної служби президента показала, що цього разу переляк відчули в оточенні глави держави.

— Одночасне проведення дострокових парламентських і президентських виборів неможливе, — переконаний голова ради директорів Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко, 42 роки. — Бо, за Конституцією, президент обирається на 5 років і є чіткий перелік підстав для припинення його повноважень.

Узагалі, ухвалення такого закону було б вигідне Партії регіонів. Бо унеможливило б розпуск парламенту президентом і суттєво знизило б рейтинг Віктора Ющенка. Але навіть якщо парламент і проголосує за законопроект про дострокові вибори, президент накладе на нього вето. А БЮТ навряд чи допоможе коаліції подолати його.

— Підписавши угоду про спільні дії, БЮТ і "Наша Україна" почали дружити "по-дорослому", — каже політолог. — Тимошенко досягла бажаного — ухвалення законів про опозицію та імперативний мандат. Тепер зраджувати "нашоукраїнців" їй нема сенсу. Бо головна її мета — розпуск Верховної Ради.

Щоб вийти з нинішньої патової ситуації в політиці, потрібно переформатувати всю владу в країні, вважає Олег Зарубінський. Вона не відповідає потребам і запитам суспільства. Але починати слід із Верховної Ради.

— Дострокові парламентські вибори наразі важливіші, — зауважує він. — Найбільшим вогнищем дестабілізації, чвар, деструкції в Україні сьогодні є парламент. Тому він має бути переобраний. Я впевнений, що люди сформують Верховну Раду по-іншому.

Президентські вибори зараз неактуальні, вважає політолог.

— Але в нас і таке можливе, — додає він.

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" злякалися і налякали президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі