вівторок, 13 жовтня 2009 18:07

"Регіони" проти обов"язкового застосування державної мови у школах

Партія регіонів взялася зупинити Постанову Кабінету Міністрів від 30 вересня. Згідно з нею українська мова в державних і комунальних загальноосвітніх навчальних закладах визнається обов"язковою. 9 жовтня депутати від ПР звернулися до Конституційного суду з відповідним поданням, яке під час слухань захищатимуть нардепи-"регіонали" Юрій Мірошниченко і Вадим Колесніченко.

Юрій Мірошниченко на брифінгу заявив, що внаслідок рішення уряду "утисків" зазнають громадяни, для яких українська не є рідною. На думку "регіонала", ухвалюючи його, уряд порушив Конституцію та права людей.

Щоправда згодом Мірошниченко зазначив, що "Регіони" тільки "вивчають" питання, щоб звернутися до КС із проханням розтлумачити статтю 10 Конституції. Нею і гарантується право на всебічний розвиток української, російської та мов інших національних меншин.

Виступаючи перед журналістами Юрій Мірошниченко висловив власне розуміння Основного Закону. Як фаховий юрист — має на це професійне право. Але таке обґрунтування не робить політичну і правову позицію "регіоналів" міцнішою.

За словами нардепа, Партія регіонів й надалі наполягатиме на наданні російській мові статусу державної та проведенні щодо цього референдуму. Якщо його результат не влаштує його організаторів, "Регіони" контролюватимуть неухильне дотримання в Україні Європейської Хартії національних мов і мов меншин.

Про специфічне розуміння цього документа "регіоналами" неодноразово писали у пресі. Воно переслідує значною мірою захист саме російської мови, що і без того має широке застосування в Україні.


Кабінет Міністрів Юлії Тимошенко ухвалив постанову про мову попри виборчу кампанію, що вже розгорнулася. Прем"єр дотрималася слів, сказаних нею цьогріч на Світовому конгресі українців у Львові: "Доки наша команда при владі, ніколи ми не дамо навіть поставити питання про будь-яку іншу державну мову".

Усі потроху звикли до подвійних стандартів, коли за вивіскою "українська" — чи то школа, чи то інша державна установа, не можна знайти ані українського слова, ані українського духу. Йдеться ж про те, що в українській школі має звучати українська.

Можливо, декого з учителів або директорів шкіл це підштовхне до кращого опанування державної мови. Комусь постанова Кабміну допоможе впевненіше вводити українську у робочий процес, відчуваючи за спиною підтримку держави.

Запровадження обов"язкового супроводу українською фільмів іноземного виробництва теж відбулося за уряду Юлії Тимошенко. Постанова про мову в державних і комунальних загальноосвітніх навчальних закладах стала другим кроком щодо захисту майбутнього української мови.


"Регіонал" Юрій Мірошниченко доводить, що відтепер і батьки школярів на зборах не зможуть розмовляти з учителями неукраїнською. Саме на цьому роблять акцент опоненти Тимошенко.

Але постанова Кабміну стосується тільки державних і комунальних українських шкіл. Там, де передбачено викладання мовами національних меншин, ними послуговуватимуться разом з українською й у позаурочний час. По-друге, зрозуміло, у приватне життя людей ніхто не втручатиметься.

Міністр освіти України Іван Вакарчук заявив, що проблеми з мовою у школах надумані. Санкцій у вигляді звільнення по відношенню до вчителів, які не виконуватимуть постанову, не буде.

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" проти обов"язкового застосування державної мови у школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі