понеділок, 05 березня 2007 15:24

"Раз Тимошенко обіцяє, значить — зробить"

  Сергій Поліщук: ”Ми не хочемо, щоб новий прем’єр перетворився на Кучму-2”
Сергій Поліщук: ”Ми не хочемо, щоб новий прем’єр перетворився на Кучму-2”

Народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Сергій Поліщук, 33 роки, вважає, що існує реальна загроза перетворення Януковича на нового Кучму.


Від чого залежить тривалість опозиційного союзу БЮТу та "Нашої України"?

— Імовірно, цей союз буде тривалим, бо йому передували довгі роздуми "Нашої України". Вона тільки через рік вирішила врешті-решт приєднатися до опозиції. "Нашій Україні" треба було пройти тернистий шлях, аби зрозуміти: обидві наші політичні сили ідеали Майдану набагато більше об"єднують, ніж якісь політичні непорозуміння — роз"єднують.

Чи означає підписання угоди з "Нашою Україною" те, що БЮТ відтепер має підтримку президента Ющенка?

— Такої впевненості немає. Зокрема за день до підписання угоди Ющенко заявив, що дострокові вибори — то, мовляв, не вирішення питання. Водночас очевидно, що підтримка президента була б дуже корисною для об"єднаної опозиції — як символічно, так і практично. Президент має повноваження накладати вето на антиконституційні законопроекти "антикризовиків".

Чому на ймовірні дострокові вибори обидва блоки не підуть єдиним списком?

— Це рішення нашої фракції. Відбулося спеціальне голосування. Рейтинг опозиції і довіра до неї — це виключно заслуга БЮТу, результат нашої діяльності. "Наша Україна" має свій результат. В опозиції кожен має представляти свою програму й доводити її правильність, доцільність та відповідність суспільним очікуванням.

Заблокуємо роботу Верховної Ради на 30 днів

До того ж соціологічні дослідження свідчать, що окремо БЮТ і "Наша Україна" набирають більше, ніж разом. На останніх виборах обидва блоки дуже постраждали від взаємної критики. Людям це набридало, й вони голосували за якусь третю політичну силу. Нинішня опозиційна угода між БЮТом і "Нашою Україною" дає підстави сподіватися, що такого більше не буде.

Як саме ви збираєтеся добитися дострокових виборів?

— Поки що для них справді немає юридичних підстав. Утім, Юлія Тимошенко обіцяє такі створити. А раз обіцяє, значить зробить. Ми надіслали всі можливі подання з цього питання до Конституційного суду. Зараз чекаємо висновків. Якщо суд ухвалить рішення, яке не влаштує об"єднану опозицію, то заблокуємо роботу Верховної Ради на 30 днів. Тобто просто не дозволимо їй працювати. Усі вже мали можливість побачити, як БЮТ вміє це робити. Та все це поки що було легким тренуванням.

А що стосується можливого створення внаслідок дострокових виборів двопартійної системи та підвищення прохідного бар"єру, — то БЮТ проти цього. Ні про які домовленості з Партією регіонів не може бути й мови. Ми різні за своєю ідеологією, мораллю та суттю політичні сили. До того ж за двопартійної системи багато партій правого спрямування залишаться за стінами парламенту. Юрій Костенко з Українською народною партією, Юрій Луценко з "Народною самообороною". Ймовірність подолання ними бар"єру в 5–7 відсотків дуже низька. Тому ми цього не підтримуватимемо, хоча повернутися до 4-відсоткового виборчого порогу й не завадило би.

БЮТ готує новий проект Конституції — але як ви розраховуєте її ухвалити?

— У Верховній Раді створено спеціальну конституційну комісію, яка й готуватиме зміни до Конституції України. Парламент, як на мене, приречений на те, щоб знайти у цьому компроміс. Адже до комісії входить Юлія Тимошенко, очолює її комуніст Адам Мартинюк, а його заступник — представник "Нашої України". Тобто, комісія збалансована. І спочатку питання про нову Конституцію вирішуватиметься більшістю голосів у цій комісії, а вже потім виноситиметься на голосування до парламенту. Таким чином, отримаємо не 300, а навіть 400 голосів.

Нова Конституція дозволить утримати політичний баланс у державі та не допускати перетягування ковдри в один бік. Усі гілки влади мають допомагати одна одній, а не наносити шкоду. Ми не хочемо, щоб новий прем"єр перетворився на Кучму-2 чи Кучму-3.

Це реально?

— Усі повноваження Кучми сьогодні опиняються в руках прем"єра. Це не сприяє ні політичній, ні економічній стабільності. От, наприклад — чи є в уряду бажання підвищувати населенню зарплати та пенсії? Якщо Микола Азаров рапортує, що українська економіка розвивається, що підвищуються всі можливі показники, а резерви Нацбанку становлять 32 млрд грн, то виходить — можливості є. Але бажання немає. Піднімуть зарплати й пенсії з 1 квітня, і лише через те, що це зініціював президент, і вимагала опозиція. У питанні тарифів треба змусити владу показати єдину прозору формулу з їх утворення. Те, що ця формула має бути різною по областях — це повна економічна безграмотність. У всьому світі така формула однакова. Собівартість послуг у різних областях може відрізнятися, й завдання уряду — надати регіонам відповідні дотації вирівнювання.

Там, куди їздила Тимошенко, тарифи було знижено всюди, крім Львова. У цьому місті політичні інтриги перемогли здоровий глузд. Львівські представники "Нашої України", "Пори" чи УНП не пішли нам назустріч. Побоялися, що рейтинг БЮТу в регіоні ще більше зросте.

Зараз ви читаєте новину «"Раз Тимошенко обіцяє, значить — зробить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі