пʼятниця, 19 жовтня 2007 18:21

"Гора Говерла перейменована на пік Сталіна"

"Силами окремого гірського підрозділу ЕСМ на горі Говерла спиляний і осквернений символ окупації України - Тризуб. Знищена гранітна дошка української сектантської церкви. Розбитий гранітний пам"ятний знак, присвячений т.з. "конституції України". Гора Говерла перейменована на пік Сталіна".

- Я хотів би поговорити з безпосередніми учасниками заходу на Говерлі. Це можливо?

- На жаль, ні. Люди ризикували, ви ж розумієте...

Так почалася моя коротка розмова з лідером руху ЕСМ, Павлом Заріфулліним. Поштовхом для розмови став акт вандалізму по відношенню до головного вітчизняного символу: тризуба. Розмова відбулася в телефонному режимі безпосередньо з російським регіональним відділенням "євразійської молоді". Про захід повідомили самі ЕСМівці в четвер, 18 жовтня, розмістивши на власному сайті невелику замітку із супровідним фото- і відеоматеріалом.

Що рухало діями ЕСМівців - ось головне питання, на яке я хотів отримати відповідь.

Павло, що ЕСМ намагалося показати цією акцією?

Наша акція була направлена проти Української Повстанської Армії, солдати якої, як відомо, вбивали білорусів і росіян, а також визнали над собою фашисткий режим Гітлера. Акція була направлена також проти проти політики Президента України Ющенка і його останніх дій з легалізації маршу фашистських сил 14 жовтня, і, що найобразливіше, проти його указу про присвоєння Героя України Роману Шухевичу.

Чому ви вважали за необхідне провести такий захід?

Для частини українського суспільства політика, що проводиться зараз Ющенком, абсолютно неприйнятна. Це неприємно, більш того, це плювок в душу для тієї частини українського суспільства, яка не асоціює себе з бандерівцями. Таким чином, ми намагалися захистити інтереси саме цієї частини суспільства. Наша організація не від Росії, ми самі по собі і, як ви знаєте, виступаємо за союз євразійських держав. Але за союз не на основі тоталітарних відносин, а нормальних демократичних цінностей, відкидаючи будь-які фашистські ідеали.

За вашими підрахунками, скільки чоловік представляє цю "іншу" частину українського суспільства?

Складно сказати. Реальних переконаних активістів, думаю, налічується декілька сотень. І, звичайно, окрім того, ідейно єдиних з нами декілька тисяч.

Ви не вважаєте, що ваша акція була направлена проти всієї української нації?

А що таке українська нація? Я, наприклад, не знаю, що це таке. Або ви називаєте українською нацією всіх цих малоросів? А окрім малоросів є ще і западенці. Взагалі, після 1991 року Україна так і не відбулася як окрема незалежна держава.

Як вам повинно бути відомо, тризуб - це найдавніший символ, позитивний і для українців, і для росіян, і для азіатів. Чому ж дії ЕСМосквернилитризуб?

Для багатьох українців тризуб - це, насамперед, символ помутніння. На сьогодні в Україні вже виросло ціле покоління, для якого цей символ має виключно негативне значення. Так, раніше він носив хороше значення. Так, як і свастика. Адже свастика - це теж, по суті, хороший символ, чи не так? Але сучасне значення, яке йому додали люди, вже виключно негативне. Аналогічно і тризуб. Ще в 40-х роках цей знак почав асоціюватися з символом фашистської окупації. Дії Шухевича та інших людей осквернили цей символ, зробили плювок в душу всіх порядних людей.

Павло, чого ви чекаєте від заходу, проведеного вашою групою?

В першу чергу ми всього лише хотіли звернути увагу на те, що зараз відбувається в Україні. Звернути увагу українського суспільства, закордону, Організації об"єднаних націй. Але ми ще не знаємо, які будуть наслідки. Наша акція на Говерлі була певним чином спонтанна, ініційована нашою групою на західній Україні, зокрема за підтримки місцевих західноукраїнських хлопців.

Чому ЕСМ використовує такі вандальські способи?

Та тому що це всього лише відповідь на аналогічні дії профашистських сил, що діють на Україні! Одним із перших випадів в нашу сторону, а також найбільш показосим, стало знищення пам"ятника Кузнєцову в Львові ще у 1992 році. Хіба ми це могли терпіти? До сьогоднішнього дня українськими націоналістами знищено близько 10 пам"ятників, які мають для нас значення. Я хочу підкреслити: не ми першими почали цю війну.

Якими будуть ваші подальші дії?

Звичайно, в першу чергу це інформування про згубну політику Ющенка в самій Україні і за її межами. Про практичні дії ЕСМ нічого не можу сказати, зі зрозумілих причин. Всі наші практичні дії супроводжуються сильними репресіями з боку КДБ і інших силових структур. Наприклад, після того, як наші активісти в Харкові закопали бульдозером камінь УПА (у ніч з 19 на 20 грудня 2006 року - авт.), багато хто з них був вимушений покинути Україну. Тиск українських силових структур величезний, включаючи психотропну дію і промивання мізків. А це витримати дуже нелегко.

Володимир Набок, журналіст-фрілансер

Зараз ви читаєте новину «"Гора Говерла перейменована на пік Сталіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі