пʼятниця, 20 листопада 2015 07:35

Путінський режим слід замінити технічним урядом, а країну — роззброїти

Автор: ФОТО: REUTERS
  Президент США Барак Обама говорить із російським президентом Володимиром Путіним перед початком робочого засідання на саміті ”Великої двадцятки” в турецькому місті Анталья, 16 листопада. Розмова стосувалася ситуації в Україні та Сирії
Президент США Барак Обама говорить із російським президентом Володимиром Путіним перед початком робочого засідання на саміті ”Великої двадцятки” в турецькому місті Анталья, 16 листопада. Розмова стосувалася ситуації в Україні та Сирії

Реакція Москви на теракти в Парижі була непристойно миттєвою. Ще й луна від пострілів не вляглась, а з білокам'яної полетіла пропозиція: "Слід терміново припиняти конфлікт Росії й Заходу через Україну. Хунту замінити технічним урядом, змінити Конституцію, прибрати неонацистів, провести нові вільні вибори. Київська хунта — це одна з головних перешкод у спільній боротьбі США, ЄС і Росії проти терористів".

Наче московіти стояли за спиною терористів — й одразу вискочили рятувати світ. Проте, чому "наче"? Хоч який факт візьми, крізь нього проглядають тактичні або стратегічні інтереси Росії.

Саме Москва створила в Європі ідеальне середовище для терактів, запустивши спецоперацію "біженці". Чи не всі вигнанці з Сирії знали, де їх чекають оплачені невідомим спонсором судна до Греції і провідники в ЄС. Цунамі мігрантів миттєво обвалило не лише реєстраційну процедуру, а й систему безпеки Євросоюзу, спрямовану на перевірку й фільтрацію біженців. Лише до Франції просочились майже 2 тисячі арабів, які воювали у Сирії та Іраку.

Франція до 13 листопада проти об'єктів "Ісламської держави" в Сирії здійснила лише два бойові вильоти, тож не мала стояти першою у списку ворогів. Ймовірно, покарали її за інший гріх, приміром — за зраду "традиційної дружби" з РФ.

Паризький теракт має вигляд замовного — стався напередодні саміту "двадцятки", де Путін запланував повернення до клубу світових лідерів. І задум спрацював: Обама сів розмовляти з ізгоєм, а британський прем'єр-міністр Кемерон заявив про готовність до компромісу з Росією.

Після вибухів у Франції "Ісламська держава" назвала наступні цілі: Лондон, Вашингтон, Рим. Москви у списку немає. І це після сотень "переможних бомбардувань" і заяви Путіна, що у Сирії його авіацією "знищено десятки пунктів керування й складів з боєприпасами, сотні терористів і велику кількість бойової техніки". Схоже, "Ісламська держава" не вважає Росію ворогом.

Тепер, власне, про "Ісламську державу", або ІДІЛ. Утворено організацію 2006 року, проте серйозні дії вона розпочала влітку 2014-го. Синхронно з Росією. Путінські бойовики захопили Крим і пішли на Донбас, арабські — почали наступ в Іраку та Сирії. В Україні Путін воював, а вогнищем на Близькому Сході відволікав увагу.

Не дуже помиляється той, хто стверджує: ІДІЛ — терористичний підрозділ держави, яка сповідує у зовнішній політиці тероризм.

Порівняймо армію, що представляє РФ на Донбасі, з армією ІДІЛ. Обидві приховують свою приналежність. Обидві "косять" під любителів авантюр. Обидві воюють без правил. Обидві на захоплених територіях створюють терористичні анклави — "держави", які й потім живитимуть полум'я війни. Обидві, зрештою, діють за алгоритмом, що програмується спільним центром.

У виступі на останньому засіданні Ради глав держав СНД Путін заявив, що в лавах ІДІЛ воюють багато росіян. За даними Національного антитерористичного комітету РФ — до 1,5 тисячі. Важко уявити, що всі вони, приміром полковники і майори, ходять у рукопашну. Професійні військові Росії є радниками ІДІЛ або й керівниками різного рангу. Тобто допомагають у плануванні операцій. Може, тому багатьом у терактах 13 листопада привидівся почерк Кремля?

В Україні йде війна, яка через Польщу може покотитися далі, — цю війну розпалила Московія.

У тривожному очікуванні живуть країни Балтії — над ними висить тінь російської агресії.

Про плани РФ розв'язати "гібридну війну" на Балканах днями заговорив президент Болгарії.

Зусиллями Кремля пожвавився тероризм на Близькому Сході, який загрожує Європі й Америці.

Що має робити світ, коли відомий і злочинець, і його наміри?

Активно діяти. Наявних санкцій, як бачимо, недостатньо. Кожен день зволікання загрожує великою кров'ю, порівняно з якою паризька трагедія виглядатиме дворовою бійкою.

Путінський режим слід якнайскоріше замінити технічним урядом, який під наглядом міжнародних організацій здійснить ядерне роззброєння країни, внесе корективи в політику, економіку і прийме Конституцію, що назавжди убезпечить світ від воєнних загроз Росії.

Зараз ви читаєте новину «Путінський режим слід замінити технічним урядом, а країну — роззброїти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі