четвер, 06 грудня 2007 17:15

"Путін просто зґвалтував Росію"

  Борис Нємцов: ”Мене зображували західним агентом, шпигуном”
Борис Нємцов: ”Мене зображували західним агентом, шпигуном”

Один із лідерів опозиційного в Росії Союзу правих сил Борис Нємцов, 48 років, вважає, що наступником російського президента стане слабка та лояльна до нього людина.


Як оцінюєте результати виборів до Держдуми?

— Порівняно з усіма попередніми вони були найбільш нечесними та несправедливими. Справжня спецоперація. Задіяли спецслужби, Федеральну службу безпеки Росії та міністерство внутрішніх справ, увесь можливий адміністративний ресурс.

Було заарештовано сотні активістів нашої партії — Союзу правих сил, перехоплено практично всю нашу друковану агітаційну продукцію. Мене та лідера Союзу правих сил Микиту Бєлих заарештували в Санкт-Петербурзі на Марші незгодних. Нас затримали та доправили в міліцейські відділки.

На всіх державних телеканалах Володимиром Путіним була запущена потужна пропагандистська машина — у кращих традиціях Геббельса. Мене зображували західним агентом, шпигуном. Звинувачували мало не в тому, що регулярно п"ю кров немовлят.

Іноземні спостерігачі справедливо говорили про фальсифікацію результатів цих виборів?

— Абсолютно. Причому найбільш масові фальсифікації були саме в день голосування. Приміром, у Чечні та Інгушетії явка виборців становила понад 99 відсотків. У Дагестані, Башкирії, Татарстані — так само. Така активність може бути хіба що в Північній Кореї з її правилами та законами.

Тому іноземні спостерігачі цілком справедливо визнали ці вибори нечесними й такими, що не відповідають жодним демократичним стандартам. Із цього випливає інший висновок — Володимир Путін став другим Олександром Лукашенком. Ніякий він не національний лідер. Його "Єдина Росія" перемогла за допомогою маніпуляцій, фальсифікацій та активної діяльності спецслужб.

Влада натомість говорить, що ці вибори продемонстрували велику довіру росіян до Путіна.

— Про довіру тут не йдеться. Путін для завоювання її особисто нічого не зробив. Перед виборами його команда відмовилася від участі в телевізійних дебатах. Вони просто злякалися. А могли б прийти й відповісти на різні цікаві запитання. Наприклад, чому саме за правління Путіна рівень корупції в Росії зріс удвічі й став одним із найвищих у світі? Чому аж на 600 тисяч побільшало чиновників? Чому пенсіонери отримують лише сто доларів на місяць пенсії?

Путін на цих виборах діяв неправильно. Якби він не застосував силу та адмінресурс, усе одно виграв би. Ну набрав би не 60 відсотків, а 40. Що б це змінило? Зате мав би чесну перемогу, у країні був би збалансований розклад політичних сил. А так Путін просто зґвалтував Росію. Це не можна називати перемогою.

На щастя, не всі в Росії такі, як Михалков чи Церетелі

У який спосіб Путін може залишитися біля керма Росії після наступних президентських виборів?

— Розповісти про це можуть лише в його приймальні в Кремлі. Зрозуміло, що Путін взагалі нікуди не хоче йти. Як той єврей: зараз сидить і розмірковує над різними комбінаціями — як попрощатися, але не піти.

Ірина Хакамада прогнозувала, що 2012 року Путін може знову зайняти президентське крісло, а доти побути прем"єром.

— Коли народ дізнається про грабіжництво та корупцію, якими займалося російське керівництво, Путін 2012-го взагалі ніким не буде. Час усе розставить на свої місця, зробить таємне явним. До 2012 року країна та весь світ дізнаються про такі речі, що від того сколихнуться. Після цього Путін не матиме жодних шансів повернутися на посаду президента.

Але ж Путін ідеально підходить під менталітет росіян, які тяжіють до "сильної руки", царя-батечка.

— У росіян справді такий менталітет. Проте не думаю, що багатьом із них подобається корупційна та брехлива влада. А Путін занадто цинічний та брехливий. Із такими якостями побудувати велику та сильну країну неможливо. Навіть якщо це повністю відповідає російському менталітету, гнила основа держави — для неї катастрофа.

Хто нині Віктор Зубков — "технічний прем"єр" чи все ж таки спадкоємець?

— Зубков тут взагалі ні до чого й жодної ролі не грає. Та й прізвище майбутнього прем"єра неважливе. Він буде слабким, лояльним і пітерським.

Що думаєте про звернення до Путіна з проханням залишитися на президентській посаді від представників російської інтелігенції — режисера Микити Михалкова, президента академії мистецтв Зураба Церетелі та інших?

— Нашу країну охопила дуже небезпечна хвороба. Вона називається "охолуевшая интеллигенция" — від слів "холуй" та "холуйство". На щастя, не всі в Росії такі, як Михалков чи Церетелі. Є й достойні люди. Такі як актор Олег Басилашвілі, письменник Віктор Шендерович, журналіст Євген Кисельов та багато інших. Усі вони не хочуть третього терміну Путіна. Звісно, є люди з холуйською, рабською свідомістю. Прагнуть прислужитися нинішній владі, аби отримати від неї гроші та посади. Такі на Русі були завжди. Та й в Україні їх досить. Так що особливих підстав для розпачу немає.

Якою буде модель правління в Росії після 2008 року?

— Сьогодні ключове завдання — розтоптану Путіним Конституцію зробити основним законом країни. Бо ж згідно з нею Росія — президентська республіка, федеративна держава, демократія. Треба жити за такими законами, а не "по понятиям", як намагається президент.

Чи вплинуть результати виборів до Держдуми на українсько-російські відносини?

— По-перше, Росії нині на ці відносини плювати. По-друге, Україна та Росія обрали для себе різні моделі розвитку. Україна — нехай і молоду та хаотичну, але все ж таки демократію. Росія ж чітко обрала диктатуру. А демократія і диктатура мирно співіснувати не зможуть.

Але сьогодні перед Путіним стоїть завдання набагато важливіше, ніж впливати на події в Україні. Йому треба проштовхнути свого спадкоємця — отого слабкого, лояльного та пітерського. Допомогти йому прийти до влади. Тому в найближчі півроку в російського керівництва до України руки не дійдуть. Поки що вони її не чіпатимуть.

Зараз ви читаєте новину «"Путін просто зґвалтував Росію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі