четвер, 17 вересня 2020 06:50

"Путін може залишити в Білорусі війська після навчань"

15 вересня Верховна Рада офіційно засудила дії білоруської влади. Постанову підтримали 228 нардепів.

"Український парламент вважає, що президентські вибори в Білорусі не були ані вільними, ані чесними. Це дає підстави вважати, що офіційно оприлюднені результати не відображають реального волевиявлення громадян", — ідеться в заяві. У ній засудили застосування надмірної сили з боку правоохоронців. Вимагають звільнення всіх заарештованих. Засуджують незаконні затримання українських громадян. Відкидають звинувачення в причетності до подій у Білорусі. Наголошують на неприпустимості залучення сил РФ. Також підтримали запровадження санкцій щодо відповідальних за фальсифікацію результатів виборів і застосування насильства до протестувальників.

— У нас у суботу марш жінок, а в неділю — загальний. У будні країна живе звичайним життям, — каже 14 вересня 65-річний Олександр Лукашенко, який виконує обов'язки президента Білорусі, лідеру РФ Володимиру Путіну, 67 років. Їхня зустріч у російському місті Сочі тривала 4,5 год. Домовилися, що Москва дасть Мінську $1,5 млрд кредиту.

Із 9 серпня в Білорусі тривають протести проти оголошеної перемоги Лукашенка на президентських виборах. Учасники вимагають його відставки й нових виборів. Лукашенко впевнений — ними керують із Польщі, Литви, Чехії та України. Опозицію звинувачує у спробі державного перевороту. Кремль вважає його легітимним президентом, а вибори — законними.

— Ці події показали, що нам треба тісніше триматися з нашим старшим братом і співпрацювати з усіх питань, — сказав Лукашенко в Сочі.

— Я вдячний, що ви показали: білоруські кордони — це межі Союзної держави, — відповів Путін. — Росія залишається найбільшим інвестором у Білорусь. Понад 50 відсотків торгового обороту припадає на Російську Федерацію. Розглядаємо Мінськ як найближчого союзника.

14 вересня почалися спільні антитерористичні військові навчання Росії та Білорусі "Слов'янське братство". Триватимуть до 25 вересня. Задіяні майже 300 росіян і 70 одиниць техніки, офіційно.

У неділю в столиці та інших містах країни відбувся "Марш героїв". У Мінську затримали 400 осіб, повідомило МВС. У Бресті проти протестувальників застосували водомет. Напередодні на акції в столиці вийшли майже 10 тис. жінок із біло-червоними прапорами. ОМОНівці затримали десятки учасниць. Із семи членів президії Координаційної ради опозиції шестеро — заарештовані. На волі тільки нобелівська лауреатка письменниця Світлана Алексієвич.

— Протистояння в Білорусі набуває позиційного характеру. Суспільство намагається не нарощувати конфлікт і діяти за логікою "всіх не пересадять". Усе ширшає соціальна база протестів. Приєднуються працівники культури, спорту, дипломати, ексурядовці, — каже політолог Олег Саакян, 25 років. — Не все озвучили після перемовин Лукашенка з Путіним. Є приховані домовленості. Незабаром почуємо від Москви, як саме інтегруватимуть Білорусь до Союзної держави з Росією.

Є варіант, що Путін залишить у Білорусі російські війська після навчань. Якщо протести набиратимуть обертів. Та ймовірніше, що відправить додаткові поліцейські сили.

Зараз ви читаєте новину «"Путін може залишити в Білорусі війська після навчань"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі