четвер, 09 липня 2020 06:50

Путін може бути президентом Росії до 2036 року

Автор: REUTERS
  Члени виборчої комісії носили мобільну скриньку для бюлетенів у масках і щитах від коронавірусу під час семиденного загальнонаціонального голосування за зміни до російської конституції. 26 червня 2020 року, село Ніколаєвка Омської області, Росія
Члени виборчої комісії носили мобільну скриньку для бюлетенів у масках і щитах від коронавірусу під час семиденного загальнонаціонального голосування за зміни до російської конституції. 26 червня 2020 року, село Ніколаєвка Омської області, Росія

4 липня набули чинності 206 поправок до російської конституції. Їх на загальному голосуванні з 25 червня по 1 липня підтримали 77,92% виборців. Явка становила 68%.

Поправки передбачають "обнулення" президентських термінів Володимира Путіна, дозволяють йому ще двічі обиратися на цю посаду.

Розширюють повноваження. Тепер має право не тільки головувати на засіданнях уряду, а й здійснювати "загальне керівництво". А прем'єр-міністр лише організовуватиме роботу за дорученнями глави держави.

Крім того, зміни дозволяють владі РФ не виконувати рішень міжнародних органів. Основний закон відтепер міститиме норму про захист цілісності Росії. Це унеможливить повернення Криму Україні, сказав голова комітету Ради Федерації з конституційного законодавства 47-річний Андрій Клішас.

З ініціативи Путіна в конституції РФ прописали, що Росія є спадкоємицею Радянського Союзу. З'явились обіцянки виховувати в дітях патріотизм і повагу до старших, визначення шлюбу як союзу між чоловіком і жінкою.

"Росія використовує Крим для проведення несанкціонованих опитувань, вкотре порушуючи суверенітет і територіальну цілісність України. Ми твердо повторюємо, що Крим — це Україна", — йдеться в заяві посольства США в Україні. Європейський Союз також не визнає референдуму в українському Криму й засуджує участь у ньому мешканців Донбасу.

— Референдум у Росії робили з однією метою — зацементувати владу Путіна. Зможе залишатися на президентській посаді до 2036 року, — каже політолог Костянтин Батозський, 39 років. — Для нас принципово важливе питання окупованих земель. У російській конституції закріпили норму "невідчуджуванності" території. Це ускладнює процедуру повернення Кримського півострова.

Такі рішення віддаляють Росію від цивілізованого світу та закріп­люють її у статусі авторитарної. Простір для перемовин РФ і країн Заходу звужується.

Однак не варто сподіватися, що після таких змін у Росії Захід почне запроваджувати ще жорсткіші санкції. Обмеження проти країни не вводять через те, що не подобається її конституція. Скоріш за все, влада РФ ще сильніше закручуватиме гайки, переслідуватиме опозицію й активістів. Це може збільшити санкційний тиск цивілізованих країн.

У російській конституції затвердили принцип верховенства національного права над міжнародним. Росіяни не матимуть шансів отримати допомогу Європейського суду з прав людини. Світові організації не укладатимуть угоди з Росією. Адже немає гарантій, що вона дотримуватиметься умов. Усе зводитиметься до особистих контактів із Путіним. Він все більше поглинає Росію як державу.

"Кримська авантюра 2014 року повторюється в масштабі всієї Росії, — пише для "Радіо Свобода" публіцист Віталій Портников, 53 роки.

— Тоді на так званому референдумі людям дозволяли голосувати по кілька разів і за незрозумілими документами. Цього разу дільниці облаштовували всюди, де тільки можна запхати бюлетені в урну. Це — не волевиявлення громадян, а просто картинка для російських телеканалів.

Увесь цей театр для того, щоб влада Путіна була безмежна й безкінечна. "Кримський ефект" його діяльності випаровується. Потрібно вирішувати тяжкі епідеміологічні й економічні проблеми Росії. Але він цього не бачить. Намагається продовжити свою владу шляхом шахрайського голосування.

Реального значення це не матиме. Якщо теперішня верхівка утримуватиме владу в РФ, їй не потрібна конституція. Якщо ж ця країна та її суспільство колись повернуться до демократії, доведеться змінювати основний закон, ухвалений у такий ганебний спосіб".

Зараз ви читаєте новину «Путін може бути президентом Росії до 2036 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі