вівторок, 10 вересня 2019 07:16

"Путін має невичерпний обмінний фонд"

Автор: TWITTER/ELIOT HIGGINS
  Бойовик ДНР Володимир Цемах (у світлій футболці), якого підозрюють у причетності до збиття малайзійського боїнга на Донбасі, виходить із літака в Москві після обміну полоненими. 7 вересня, Москва, РФ
Бойовик ДНР Володимир Цемах (у світлій футболці), якого підозрюють у причетності до збиття малайзійського боїнга на Донбасі, виходить із літака в Москві після обміну полоненими. 7 вересня, Москва, РФ

Володимир Путін не погоджу­вав­ся на обмін полоненими з 2017-го. Мав погані стосунки з колишнім українським президентом Петром Порошенком і не хотів робити йому подарунків перед виборами, — каже політолог Володимир Фесенко, 60 років.

— До Зеленського приглядався. Були складні тримісячні переговори. Врешті українській стороні довелося піти на серйозні поступки, але й росіянам теж. Олега Сенцова погодилися віддати лише в обмін на Кирила Вишинського (головного редактора інформагентства "РИА Новости Украина" звинувачують у держзраді та роботі на російські спецслужби. — ГПУ) та Володимира Цемаха. У попередньому списку на обмін були лише захоплені в Керченській протоці моряки.

Допомогли західні партнери. Європа готова пом'якшувати політику стосовно РФ, але вимагає зустрічних кроків. Путіну важливо показати, що він не такий поганий.

Із приходом Зеленського відкрилося вікно можливостей і активізувалися переговори по Донбасу. Не йдеться про особливий статус ОРДЛО. Спочатку — розведення військ, розмінування та побудова мосту у Станиці Луганській. Так само хочуть демілітаризувати всю лінію зіткнення. Це має призвести до повного припинення бойових дій. Чи піде на це Кремль? Для росіян збереження тліючої війни вигідне. Так блокують наші просування до Північноатлантичного альянсу та Євросоюзу.

Серед 35 осіб, яких Україна віддала Росії — бойовик Володимир Цемах. Київський апеляційний суд 5 вересня випустив його під особисте зобов'язання. Цемаху інкримінують участь у терористичній організації. Прокуратура вимагала залишити під вартою.

Бойовик командував протиповітряною обороною міста Сніжне влітку 2014-го. Тоді там збили малайзій­ський боїнг, загинули 298 пасажирів та екіпаж. Розслідування веде міжнародна слідча група. 27 червня Служба безпеки України затримала Цемаха у власній квартирі в місті Сніжне. Його з ДНР переправили через лінію зіткнення на підконтрольну територію.

— Стосовно Цемаха проводили офіційні консультації із західними країнами, — додає Фесенко. — Слідчі органи Нідерландів допитали його (розслідування веде міжнародна група; більшість жертв рейсу MH17- громадяни Нідерландів. — ГПУ). Покази задокументовані. Його не вважають ключовим критично важливим свідком. Офіційні представники Євросоюзу чи лідери західних країн не висловили протесту проти обміну Цемаха. Не варто думати, що це погіршить наші відносини з ЄС.

Звільнення терориста Цемаха — одна з ланок плану капітуляції нашої держави, — говорить політолог 42-річний Михайло Басараб.

— Росія отримає можливість уникнути міжнародної відповідальності за свої злочини. Усі забудуть про Крим, визнають його де-факто за РФ. А окуповані території Донбасу повернуть Україні на російських умовах, прописаних у Мінських угодах. Регіон отримає автономію зі своєю поліцією і судами. Зможе впливати на внутрішню та зовнішню політику. А це шлях до реального громадянського конфлікту.

Росіяни використовують заручників, щоб тиснути на Київ. Торгуються в обмін на політичні поступки. Путін має невичерпний обмінний фонд. Може отримати нових в'язнів в окупованому Криму й на Донбасі.

Путін погодився на обмін лише тому, що СБУ вивезла до Києва Цемаха, — каже публіцист Віталій Портников, 52 роки. — Його свідчення на процесі щодо знищення малайзійського боїнга могли значно ускладнити життя російського керівництва. Кремль готується протидіяти висновкам комісії, яка розслідує трагедію.

Зеленський хоче якнайшвидше виконати свої передвиборчі обіцянки. Путін використовує це. Якщо наш президент продовжував би консультації про обмін, нервувати почав би Путін. Йому він був потрібний значно більше. Мова йде про реальні вироки та можливе обмеження свободи. Від знервованого Путіна можна було б добитися більше поступок. Зеленський чекає, що наступний етап — закінчення війни. Хоче якнайшвидших домовленостей із РФ. А Путін уже нікуди не поспішає. Може добитися від Києва таких поступок, які поставлять під сумнів існування України.

Моряків мали випустити без будь-яких умов

— Зрозуміло, українці готові віддати Москві будь-кого, щоб повернути наших хлопців. Але, з точки зору державної стратегії, обмін Цемаха — помилка. Може зруйнувати три стовпи, на яких стоїть українська зовнішня політика, — говорить експерт із міжнародних відносин Володимир Горбач, 49 років.

— Українських моряків мали випустити без будь-яких умов за рішення морського трибуналу. Обмінявши їх, Україна порушила правову процедуру. Це може вплинути на рішення міжнародних судів в інших справах.

Євросоюз може послабити санкції проти РФ. Не терпітиме економічні втрати через відмову від співпраці з Росією, якщо Україна йде на нормалізацію відносин із нею. Обмін Цемаха — політична поступка Кремлю. Партнери можуть також припинити допомагати нам розвивати свою обороноздатність. Не даватимуть гроші на безпекові проекти й зброю, не проводитимуть спільні навчання.

Зараз ви читаєте новину «"Путін має невичерпний обмінний фонд"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі