вівторок, 03 листопада 2009 17:08

Путін хоче поліпшити становище "Газпрому" коштом України

  Михайло Гончар: ”Путін поводиться так щодо України, бо йому це дозволяють наші можновладці”
Михайло Гончар: ”Путін поводиться так щодо України, бо йому це дозволяють наші можновладці”

Російський прем"єр-міністр Володимир Путін у неділю заявив, що можливі проблеми з оплатою Україною природного газу вплинуть на транзит сировини в Європу. Такого висновку він дійшов після телефонної розмови із прем"єр-міністром Юлією Тимошенко. Глава українського уряду повідомила, що президент Віктор Ющенко блокує переказ грошей.

— Кремль має на меті показати Євросоюзу ненадійність України як транзитера, — вважає Михайло Гончар, 46 років, керівник енергетичних програм центру "Номос". — Путін вирішує декілька завдань. В європейському контексті це — недвозначне послання Євросоюзу. Російський прем"єр натякає: якщо "Нафтогаз" не зможе розрахуватися, то Росія припинить подачу газу і Україні, і Європі. Мовляв, Київ звертався раніше до вас за фінансовою допомогою, але ви не надали.

Другий посил має внутрішньоукраїнський характер і спрямований на подальше поглиблення розколу між президентом і прем"єром у контексті майбутніх виборів. З одного боку, Путін звинувачує Ющенка в тому, що він ускладнює "Нафтогазу" виконання своїх договірних зобов"язань перед "Газпромом". З іншого — побічно підігрує Тимошенко: мовляв, вона робить усе, що може, але президент ставить їй палиці в колеса.

Чи не тому пролунала ця заява, що наближається термін чергової сплати за газ?

— Безумовно. Хоча ще нещодавно керівництво "Газпрому" висловлювало оптимізм щодо сплати "Нафтогазом" рахунків за газ. Крім того, розкручують технологію психологічної напруженості між Україною і ЄС, як це було влітку, коли навіть голову Єврокомісії Росія переконала в тому, що в серпні можливий зрив постачань. Хоча технологічно це неможливо.

Паралельно Москва пробує нав"язати "Нафтогазу" отримання кредиту від російської офшорної компанії "Тройка-Диалог" на суму чотири мільярди доларів. Кабмін також наполягає на цьому. Хоча умови кредиту обтяжливі, а графік виплат — досить жорсткий. У часі він може збігтися з іншими виплатами "Нафтогазу", що ускладнить становище компанії.

А чи потрібна тепер Україні фінансова допомога від Європи чи Росії?

— Об"єктивно — ні. Коли раніше про це просила Юлія Тимошенко, кошти потрібні були для закачування газу в підземні сховища. Зараз вони заповнені. Тому зайві борги "Нафтогазу" не потрібні. А в "Газпрому" сьогодні різко погіршується фінансове становище. Монополія втричі збільшує обсяг запозичень, різко скорочує свою інвестиційну програму. І щоби відвернути увагу від проблем "Газпрому", здіймається галаслива кампанія про те, що він вийшов на торішні показники видобутку. Паралельно "Газпром" надає жорсткі рекомендації своїм споживачам розробити заходи щодо заміщення газу іншими видами палива впродовж опалювального сезону. Тому, намагаючись "допомогти" "Нафтогазу" кредитом, Москва прагне виручити "Газпром".

Усе це накладається на перевиборну ситуацію в Україні. Росія старається зіграти свою роль, хоча офіційно це заперечує. Виставляє свій прояв уваги до України як піклування про оплату газу.

Чи може прем"єр іншої держави робити висновок про нашу платоспроможність?

— Це виходить за межі етики відносин двох держав і є безпрецедентним втручанням не тільки у справи України, а й у корпоративні справи комерційного суб"єкта. Для Путіна наші суверенітет і незалежність нічого не означають. Більш значущі для нього гроші й улюблена іграшка — "Газпром". Заради задоволення забаганок і збереження цього колоса на глиняних ногах, накачаного політичним ресурсом, він готовий іти на все.

Путін поводиться так щодо України, бо йому це дозволяють наші можновладці. Жодної реакції з Кабміну на такі принизливі для прем"єр-міністра речі немає. Якщо так піде далі, то згодом Путін, напевно, оперуватиме бухгалтерськими документами "Нафтогазу".

"Тимошенко погодиться на поступки, які здивують усіх"

— Україна законтрактувала газу більше, ніж звичайно, — зауважує Ґжеґож Слюбовський, коментатор польського видання "Впрост". — Прем"єр Юлія Тимошенко запевняє, що на зустрічі з Володимиром Путіним у Гданську домовилася: Україна платитиме виключно за використаний газ. Що пообіцяла йому за це "чарівна Юлія"— обидві сторони мовчать. І саме перед президентськими виборами в Україні Володимир Путін підносить ставку і згадує про гроші, від яких теоретично вже відмовився.

Юлія Тимошенко знає, що має невелике поле для маневру: у країні вибори, грип. І мабуть, уже скоро погодиться піти на поступки, які здивують усіх.

Уряд Росії прагне контролювати українські газогони. У нас польський уряд підписав контракт із "Газпромом", і держава практично втратила гроші за транзит газу в Німеччину.

Дмитро ГАМАШ

Зараз ви читаєте новину «Путін хоче поліпшити становище "Газпрому" коштом України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі