понеділок, 13 серпня 2007 17:37

Профспілки йдуть на вибори

Уперше за всю історію України об"єднані в єдину партію — Всеукраїнську партію трудящих — профспілки йдуть на вибори. Вони сформували п"ять основних соціальних кроків. На їхню думку, такі кроки відсутні в передвиборних програмах партій і блоків.

— Питання НАТО, двопалатного парламенту чи протиракетної оборони десь у Чехії — вторинні для людей праці, — каже голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук, 39 років. — Але саме ці питання політики нав"язують суспільству. Наше ж завдання — зробити чіткими та прозорими стосунки між роботодавцями та працівниками. Впровадити систему трудових контрактів і соціальних гарантій з боку держави та роботодавця для тих, хто працює, хто заслужив достойну пенсію.

Профспілкові лідери пропонують гарантувати гідну пенсію громадянам України, в тому числі заробітчанам та приватним підприємцям.

Для цього пропонують внести зміни до пенсійного законодавства — встановити систему добровільних внесків суб"єктів підприємницької діяльності та заробітчан до державного пенсійного фонду. А також вимагають скасувати ручне управління фондами соціального страхування. На їхнє переконання, щорічно значна частина коштів фондів розкрадається або ж використовується не за призначенням.

Профспілки пропонують також внести зміни до закону про оплату праці. Це б дозволило суттєво підвищити зарплату, встановити її на рівні не менш ніж 25% від собівартості виробленої продукції чи наданої послуги. У кожній сфері ця сума буде різною. Головне, щоб мінімальна зарплата якомога швидше досягла рівня прожиткового мінімуму. У залізничній сфері такого рівня вже досягли, в багатьох інших — ні.

Чи не основне завдання — прийняття нового Трудового кодексу.

У залізничній сфері рівня прожиткового мінімуму вже досягли

— У старому кодексі існує драконівська норма. Після звільнення робітник не може потрапити на роботу на аналогічне підприємство протягом тривалого часу, — розповідає голова прес-служби Федерації профспілок України Олег Бондарчук, 57 років. — Робилося це для того, щоб робітник не розголошував інформацію про підприємство, з якого пішов до конкурентів.

Сьогодні ж, за словами Бондарчука, в новому Трудовому кодексі важливо прийняти норму щодо контролю з боку профспілок за звільненням робітників з ініціативи роботодавця. Доки її не буде, на підприємствах продовжуватимуться незаконні звільнення робітників. Приміром, через небажання сплачувати декретні.

Ідеологією Всеукраїнської партії трудящих на цих виборах має стати лейборизм, як в інших країнах Європи та Канаді.

— Саме завдяки цій ідеології в Україні можна примирити олігархів і популістів — два табори, навколо яких точиться основна політична боротьба, — наголошує Мирослав Якібчук.

Експерт із соціальних технологій Леонід Тупчієнко, 67 років, підтверджує, що справа всіх профспілок — справді захищати інтереси трудящих. Ідею про подання п"яти соціальних кроків вважає потрібною та актуальною. Проте каже, що в Україні профспілки так і не стали такою потужною силою, як в інших європейських країнах.

Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, 50 років, пояснює це тим, що досі в українських профспілках працює багато людей, які перебували на подібних посадах ще до розпаду Радянського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «Профспілки йдуть на вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі