пʼятниця, 11 лютого 2011 05:45

"Професор із Гарварда до нас не приїде"

Автор: фото з сайта www.rferl.org
  Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Перший десяток місць у рейтингу Вебометрікс посідають американські університети. За Массачусетським технологічним університетом розташувалися Гарвард і Стенфорд. Львівський університет ім. Івана Франка — 1443-й, Київський університет ім. Тараса Шевченка — 1576-й, а "Києво-Могилянська академія" — 1608-й. У рейтингу близько 13 тисяч освітніх установ.

— Роль вузів — не тільки готувати кваліфікованих спеціалістів, а й формувати інтелектуальну еліту країни, — пояснює експерт з освіти Лілія Гриневич, 45 років. — Цього не зробити без академічної автономії. А міністерство освіти намагається регламентувати право вузів формувати навчальні траєкторії студентів, визначати навантаження на викладачів, розпоряджатися фінансовими ресурсами. Університет повинен мати змогу запросити будь-якого викладача почитати лекції. Нині ж, якщо до нас приїде навіть професор із Гарварда, йому не дозволять викладати, бо міністерство не визнає його диплом. Це ізолює нас від світу.

Головним критерієм укладання освітніх рейтингів є наявність праць викладачів у міжнародно визнаних наукових журналах. У більшості наших вузів наука не розвивається. Для наших викладачів спілкування і написання праць англійською мовою є проблемою. Тому про них мало хто знає за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «"Професор із Гарварда до нас не приїде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі