пʼятниця, 06 грудня 2019 07:15

Пристайко назвав "червоні лінії" перед переговорами з Путіним

— Для нас "червоною лінією" є зміни до Конституції. Також не допустимо впливу на наші зовнішньополітичні пріоритети, — каже міністр закордонних справ України 49-річний Вадим Пристайко 3 грудня у Лондоні. Коментує майбутню зустріч лідерів України, Німеччини, Франції та Росії. Переговори відбудуться в Парижі 9 грудня.

— Кордон на непідконтрольній зараз території Донбасу має бути українським, — продовжує Пристайко. — Не можна проводити вибори, доки там перебувають озброєні люди й незаконні формування. Можна обговорювати різні варіанти контролю над українсько-­російським кордоном. Наприклад, спільний із Організацією з безпеки і співробітництва в Європі. Принципова позиція Києва — неможливість прямих переговорів України із самопроголошеною "владою" окупованих територій.

3 грудня фракції "Європейська солідарність", "Голос" і "Батьківщина" оприлюднили у Верховній Раді спільну заяву. Застерегли владу від здачі націо­нальних інтересів.

— Жодних компромісів щодо унітарності держави та ніякої федералізації бути не може, — зачитав звернення з трибуни парламенту народний депутат Сергій Рахманін, 50 років. — Так само — щодо європейського та євроатлантичного курсу, виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу до виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань, встановлення контролю над держкордоном. І ніяких поступок щодо повернення Криму. Також не може бути припинення міжнародних судових процесів проти Росії.

— Влада усвідомлює неможливість виборів на окупованих територіях до виведення звідти російських військ, — вважає політолог Михайло Пашков, 60 років. — У "нормандському форма­ті" сторони схвалять розведення військ і припинення бойових дій у Станиці Луганській, Петрівському й Золотому. Скажуть, що треба продовжити по всій лінії фронту. Просунуться вперед перемовини про обмін полоненими за формулою "всіх на всіх".

Днями президент скликав координаційну нараду перед "нормандською зустріччю". Обговорювали п'ять сценаріїв звільнення Донбасу. Влада не афішує їх.

Зараз ви читаєте новину «Пристайко назвав "червоні лінії" перед переговорами з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі