понеділок, 24 вересня 2007 18:58

"Природним для Компартії є об"єднання лише з "регіоналами"

  Олександр Голуб: ”Ми вже запропонували ”регіоналам” підписати протокол щодо створення в новому парламенті червоно-синьої коаліції”
Олександр Голуб: ”Ми вже запропонували ”регіоналам” підписати протокол щодо створення в новому парламенті червоно-синьої коаліції”

Кандидат у народні депутати й головний редактор газети "Комуніст" Олександр Голуб, 40 років, запевняє, що КПУ не має зобов"язань перед жодним із вітчизняних та зарубіжних олігархів.


Чим можна пояснити той факт, що порівняно з парламентськими виборами 2002-го торік Компартія втратила більш як 15 відсотків голосів виборців?

— На це є три причини. По-перше, КПУ — єдина партія, проти якої працюють не лише політичні сили, але й сама держава. У нас триває пропаганда антикомунізму. Протягом 16 років на КПУ був спрямований суцільний негатив.

По-друге, винні й самі комуністи. У попередні роки нас активно підтримували виборці. І на певному етапі партія заспокоїлася.

Однак кількість людей, які симпатизують лівій ідеї, не зменшилася. Просто вони перестали вірити в те, що її можна реалізувати. Тому голосували за інші партії, які, на їхню думку, здатні вирішити поточні проблеми.

У новій Верховній Раді ви будете більше налаштовані на входження до правлячої коаліції чи на повернення в опозицію?

— Немає сумнівів, що разом із Партією регіонів ми завоюємо 240–250 депутатських місць. Ми вже запропонували "регіоналам" підписати протокол щодо створення в новому парламенті червоно-синьої коаліції. Таку ідею підтримують і наші виборці, і їхні.

У парламенті шостого скликання ви готові об"єднуватися ще з якимись політичними силами чи тільки з "регіоналами"?

— Реально до нової Верховної Ради проходять Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, "Наша Україна—Народна самооборона" та Компартія. Для нас природним є об"єднання лише з Партією регіонів. Утім, ми готові співпрацювати з будь-якими політичними силами, крім відверто профашистських та націоналістичних.

Якщо Партія регіонів об"єднається з "Нашою Україною—Народною самообороною", чи підтримаєте ви такий союз?

— Навряд чи. Такий крок буде зрадою виборців із боку Партії регіонів. Можливо, в такому випадку "регіонали" отримають певні економічні дивіденди. Проте в політичному плані вони виконуватимуть волю Віктора Ющенка та його оточення. Це стане причиною або розколу "Регіонів", або припинення їх існування в  нинішньому вигляді. Це було б нерозумне рішення, яке призвело б до падіння рейтингу партії Януковича. Не думаю, що вони підуть на це, особливо перед президентськими виборами. Це було б справжнім самогубством.

Яким є вплив президента на передвиборну кампанію?

— На цих виборах команда Віктора Ющенка програла. "Народна самооборона" Юрія Луценка голосів "Нашій Україні" не додала. Можливо, навіть навпаки.

Такий крок буде зрадою виборців із боку Партії регіонів

У Ющенка є дві проблеми. Перша — КПУ та Партія регіонів, які набирають більшість у новій Верховній Раді. Друга — втрата лідерства в опозиції. Спочатку йому вдалося знизити рейтинг Тимошенко. Та лідерка БЮТу задіяла нові технології й не лише повернула собі позиції, але й забрала частину голосів "Нашої України". Ющенко фактично втрачає шанс бути єдиним кандидатом від "помаранчевого" табору на наступних виборах президента.

Чи реально зірвати вибори 30 вересня?

— Абсолютно. У Секретаріаті президента та в СБУ розробляють варіант невизнання результатів голосування в тих регіонах, де наша коаліція набирає більшість. У Криму, наприклад. Однак цей план їм не вдасться.

Які помилки соціалістів можуть завадити їм знову стати парламентською партією?

— Вони за досить короткий проміжок часу кидалися з одного боку в другий. Їхній електорат розгубився, бо стала незрозумілою позиція Соцпартії з багатьох питань. СПУ перестала бути власне політичною партією. Вона стала партією окремої людини, помилки якої впливають на рейтинг усієї політичної сили. До того ж вектор агітаційної боротьби вони вибрали не зовсім правильно. Заклик зміцнювати владу місцевих громад не зачіпає інтересів конкретного виборця.

Що ви робите для того, щоб Компартія не повторила шлях СПУ й подолала 3-відсотковий бар"єр і на наступних виборах?

— На відміну від СПУ ми — ідеологічна партія лівого спрямування. Це має перспективу в Україні.

Скільки голосів у КПУ спроможна забрати Комуністична партія України (оновлена)?

— Не більш як один відсоток. Свого часу цю партію створив Леонід Кучма. Її, як мумію, оживляють під чергову передвиборну кампанію.

Чи підтримуєте ви зініційований Партією регіонів референдум щодо надання російській мові статусу другої державної?

— Цей проект "регіоналів" покликаний мобілізувати їхній електорат сходу та півдня, який вони втратили своїми нерішучими лозунгами щодо НАТО. Бо ці виборці вже почали сумніватися в тому, що Партія регіонів послідовна у виконанні обіцянок. Однак референдум не матиме правових наслідків.

Експерти говорять, що в списках Компартії представлені люди російського бізнесмена Костянтина Григоришина. Про кого йдеться?

— Його представником називають Євгена Мармазова. Але він був першим секретарем Кіровоградського осередку КПУ та одним із засновників партії ще тоді, коли ніхто не чув про Григоришина. Якби ми справді захищали інтереси якогось олігарха, то мали б значно більше біґбордів та часу в телеефірі. У нас немає таких грошей. З одного боку, це — мінус, бо не можемо проводити повноцінну передвиборну кампанію. Та з другого — плюс. Адже ми не маємо зобов"язань ні перед ким, окрім своїх виборців.

Зараз ви читаєте новину «"Природним для Компартії є об"єднання лише з "регіоналами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі