четвер, 22 лютого 2007 19:00

Прихильників посту більшає

 

Те, що лише кожен десятий українець постуватиме й менше третини робитимуть це частково — нібито не надто великі цифри. Однак голова прес-центру Київської Патріархії Української православної церкви Київського Патріархату архімандрит Євстратій, 30 років, вважає інакше.

— Кількість прихильників посту зростає з року в рік, — каже він. — Те, що 30 відсотків наших громадян хоча б частково його дотримуються, є гарним показником. Бо це люди достатньо релігійні та свідомо церковні. Просто вони не можуть поститися повністю через якісь особисті обставини. У багатьох країнах світу таких не набереться й 10 відсотків.

Найбільший відсоток людей дотримується посту в Західній Україні.

— У західних областях рівень релігійності найвищий, — пояснює архімандрит Євстратій. — Там віруючими вважають себе 90 відсотків. Що далі на схід, то цей відсоток зменшується. У Запорізькій області релігійних людей та тих, що відносять себе до якоїсь церкви чи конфесії — вже 18 відсотків. На Луганщині — 25, на Донеччині — 23 відсотки.

Професор Сергій Кримський, 76 років, дотримується посту не завжди, але часто.

— Великий піст потрібен, — вважає філософ. — Він живить людську душу, створює відповідну духовну атмосферу. Нагадує нам про існування духовних потреб та їхню перевагу над фізіологічними. Так що можна витримати, — переконаний професор.

Зараз ви читаєте новину «Прихильників посту більшає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі