понеділок, 22 грудня 2008 18:22

Президент і прем"єр публічно звинувачують одне одного

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Президент України Віктор Ющенко і прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час засідання Ради національної безпеки і оборони у травні 2008 року
Президент України Віктор Ющенко і прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час засідання Ради національної безпеки і оборони у травні 2008 року

Наприкінці минулого тижня президент України Віктор Ющенко і прем"єр-міністр Юлія Тимошенко обмінялися грубими публічними образами і звинуваченнями. Таких жорстких висловлювань на адресу одне одного колишні помаранчеві соратники раніше собі не дозволяли.

Першою була Юлія Тимошенко. У прямому телеефірі в п"ятницю вона звинуватила Віктора Ющенка в махінаціях з курсом гривні й планах довести країну до банкрутства — щоб запровадити надзвичайний стан і пряме президентське правління.

— У цьому були задіяні президент, голова Національного банку, його заступник пан Шаповалов, Дмитро Фірташ, який стояв за банком "Надра", Віктор Балога, який був асистентом проведення цієї оборудки, — заявляє прем"єрка. — Від президента України давалися вказівки голові НБУ, кому видавати емісійні гроші, яким банкам, на яких умовах, кому продавати валюту за заниженим курсом. І все це відбувалося в телефонному режимі.

За версією прем"єр-міністра, на цьому збиралися заробити майже 4,5 млрд грн.

— Президент країни, який сьогодні працює, щоб було чим гірше, тим краще, і заробляє на біді людей, має піти у відставку завтра разом із головою Нацбанку, — каже  Тимошенко. — Мені дуже шкода, що та людина, я маю на увазі президента країни Ющенка, за якого я стояла на всіх помаранчевих майданах, агітувала і переконувала людей як за чесного і морального політика — він сьогодні опустився до такого рівня, що навіть соромно називати його прізвище.

Віктор Ющенко відповів у неділю в іншому прямому телеефірі. Президент назвав Тимошенко авантюристкою, яка бореться лише за владу. За словами глави держави, під час виборчої президентської кампанії 2004 року, коли він їздив країною, люди запитували: "Чому ця злодійка біля вас?" А він, мовляв, просив тоді не чинити над нею самосуду, оскільки винести вирок людині може лише суд.

— І стояла вона за спиною в мене на Майдані не через боротьбу за українські ідеали, — наголошує Віктор Ющенко. — Вона стояла за себе. І не було такого дня, щоб вона стояла за народ чи за Україну — це авантюрист у політиці, який топитиме всіх, бо їй потрібно одне — безмежна влада.

Тимошенко треба одне — безмежна влада

Президент відкинув звинувачення Тимошенко у фінансових махінаціях. Заявив, що таким чином прем"єрка намагається уникнути відповідальності за провали у своїй роботі.

— Ситуація, безумовно, давно вийшла з-під контролю прем"єр-міністра, — каже Віктор Ющенко. — Але сьогодні вже наступає момент відповідальності. Хто відповідатиме за інфляцію у 22 відсотки? Зовнішня криза? Криза в нас сидить на Грушевського, на сьомому поверсі, у кабінеті прем"єр-міністра.

Колишній народний депутат від "Нашої України" Борис Безпалий, 55 років, вважає, що нинішня полеміка двох найвищих посадовців країни — за межею здорового глузду й нормального спілкування. Причину такого загострення стосунків він вбачає у наступних президентських виборах.

— Цей виток конфронтації зініційований прем"єркою, — каже політик. — Їй дуже не хочеться підбивати підсумки року, говорити про соціально-економічний стан держави, результати роботи Кабміну, виконання бюджету тощо. І за них відповідати.

Отож, продовжує Безпалий, Юлія Тимошенко перевела дискусію у площину комунальної сварки. Тепер усі обговорюватимуть відносини між нею і Віктором Ющенком, а не ситуацію в економіці.

— А президент підхопив цю полеміку, бо його теж влаштовує такий "розбір польотів", — продовжує Борис Безпалий. — Він також відповідає за ситуацію в країні. Особливо за стрімке падіння гривні. Бо лише президент має право внести подання в парламент на зняття голови Нацбанку.

Керівник  Центру політичних досліджень "Пента" 50-річний Володимир Фесенко вважає, що Тимошенко почала першою, бо відчула гостроту соціально-економічних проблем. А безпосереднім приводом стала гра на валютному ринку.

— Економічна криза потребує жертв, — каже політолог. — Не лише економічних і соціальних, а й політичних. Прем"єрка вирішила призначити на ці ролі голову НБУ Володимира Стельмаха і президента Віктора Ющенка.

У нових політичних лідерів з"являться шанси

Глава держави також шукає жертву — тому відверто каже про відповідальність за нинішню ситуацію Тимошенко.

— У найближчі місяці ми побачимо конкуренцію двох сценаріїв, — прогнозує експерт. — "Жертвоприношення" Ющенка здійснюватиметься або через тиск із метою дострокових президентських виборів, або через процедуру імпічменту. У свою чергу президентська команда намагатиметься усунути Тимошенко з посади прем"єра.

Нинішнє політичне загострення вплине на перебіг президентських перегонів і стартові позиції фаворитів. Нині ними залишаються Тимошенко і Янукович. Віктор Ющенко сподівається, що криза ударить по прем"єрці й у нього з"являться шанси на перемогу.

— Проблема в тому, що провідні політичні фігури не зробили належних висновків із подій і процесів 2008 року, — каже Володимир Фесенко. — Вони знову діють у логіці взаємного знищення. Це може призвести до тотального банкрутства нинішньої політичної еліти й кардинально змінити сценарій президентських виборів. У нових політичних лідерів з"являться шанси.

Зараз ви читаєте новину «Президент і прем"єр публічно звинувачують одне одного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі