середа, 30 квітня 2008 07:07

"Прем"єр вдається до сумнівних з точки зору закону кроків"

  Ігор Шевляков: ”Позиція Семенюк  завжди була однозначною — великі об’єкти не приватизуються”
Ігор Шевляков: ”Позиція Семенюк завжди була однозначною — великі об’єкти не приватизуються”

Протистояння довкола Фонду держмайна стало одним із найзапекліших у відносинах між Кабміном і Секретаріатом президента.

Юлія Тимошенко вважає керівником Фонду свого однопартійця Андрія Портнова, а Віктор Ющенко — Валентину Семенюк-Самсоненко. Прем"єр хоче вже найближчим часом приватизувати Одеський припортовий завод — президент це блокує. 33-річний Ігор Шевляков із Міжнародного центру перспективних досліджень вважає, що така ситуація може вплинути на інвестиційну привабливість запланованих до приватизації великих об"єктів.

Чому Юлія Тимошенко так прагне поставити свою людину на чолі Фонду держмайна, а президент з усіх сил цьому протидіє?

— Питання приватизації справді стало одним із найбільш конфліктних у стосунках між президентом та прем"єром. Це наслідок політичної конкуренції між ними. Ющенко й  Тимошенко почали готуватися до президентських виборів.

Уряд запланував на цей рік масштабну приватизацію. Тимошенко зацікавлена в тому, щоб плани виконати. Адже від цього залежить надходження коштів до державного бюджету й виконання бюджетних програм. Позиція ж Валентини Семенюк у сфері приватизації завжди була однозначною — великі об"єкти не приватизуються. Тому Фонд держмайна під її керівництвом увійшов у відкрите протистояння з урядом.

А змінити керівництво ФДМУ важко. Бо за це має проголосувати Верховна Рада. Тому Тимошенко і вдається до сумнівних з точки зору закону кроків — як то відсторонення Семенюк та призначення виконувачем обов"язків своєї людини. З цього погляду, президент у  протистоянні з Тимошенко має залізні аргументи.

Наскільки законною в таких умовах буде запланована урядом приватизація того ж Одеського припортового заводу?

— Є наказ Фонду держмайна про скасування приватизаційного конкурсу. Іншого шляху як призначати новий конкурс немає. Одеський припортовий можна приватизувати ще цього року. Але щоб зробити це згідно зі встановленою процедурою, протидіючим політичним силам треба домовитися. А на це сподіватися досить важко.

Чи позначиться нинішня політична боротьба на інвестиційній привабливості України?

— Загалом на процесі приватизації — ні. Але погано вплине саме на інвестиційну привабливість запропонованих до продажу великих об"єктів: того ж Одеського припортового заводу та Укртелекому. Приміром, інвестори мають серйозну зацікавленість щодо ОПЗ, складають фінансові плани. Для таких людей важливі не тільки гроші, а й час. Тому будь-які коливання щодо виконання рішення з приватизації інвестор сприйме негативно. Бо тоді повинен повністю переглядати свої плани. А це означає додаткові витрати.

Зараз ви читаєте новину «"Прем"єр вдається до сумнівних з точки зору закону кроків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі