четвер, 19 червня 2008 16:59

"Працюючи за комп"ютером, треба кліпати двадцять разів на хвилину"

  Сергій Риков: ”Якщо дивишся на лампочку чи фари машини й бачиш навколо райдужні кола — це привід звернутися до офтальмолога”
Сергій Риков: ”Якщо дивишся на лампочку чи фари машини й бачиш навколо райдужні кола — це привід звернутися до офтальмолога”

Головний офтальмолог МОЗ України, головний лікар Центру мікрохірургії ока 50-річний Сергій Риков каже, що корисна для збереження зору вегетаріанська їжа.

Які хвороби очей є найпоширенішими серед українців?

— На першому місці — запальні процеси. Це всім відомі кон"юнктивіти. Найбільш потерпають від них діти. Потруть очі брудними руками й мають запалення.

Далі — зниження зору. Найчастіше це відбувається у шкільному віці через проявлення далекозорості та прогресуючої короткозорості. Якщо в родині хтось страждає на короткозорість, то вона обов"язково проявиться у другому чи третьому поколінні. А якщо обоє батьків мають цю недугу, то у дитини вона буде стовідсотково. Можливо, не відразу, а десь із 8–14 років. Із віком спостерігаються зміни сітківки та рогівки. Особливо в тих, хто працює  за комп"ютером.

Є вікові хвороби ?

— Звичайно. У старшому віці люди страждають на гіпертонію, діабет, ендокринні хвороби, які впливають на судини очного дна. Через погану екологію й харчування відбувається дегенерація сітківки. Раджу всім, кому вже 40 і більше, відвідати офтальмолога. Це улюблений вік для глаукоми. Через нього вмирає зоровий нерв і людина сліпне. Глаукома підступна, бо безболісна і майже не має симптомів. Але вона є головною причиною сліпоти. В Україні зараз на диспансерному обліку перебувають майже 200 тисяч хворих на цю недугу.

Якщо глаукома не має симптомів, то як її розпізнати?

— Якщо дивишся на лампочку чи фари машини й бачиш навколо райдужні кола — це привід звернутися до офтальмолога. На початковій стадії глаукоми зниження зору можна попередити краплями. На пізніших — потрібне хірургічне втручання.

На другому місці щодо інвалідності по очним хворобам ідуть травми ока. Далі — дегенеративні захворювання, онкологічні та вроджені вади тощо.

А без інвалідності — яка найбільш розповсюджена хвороба?

— Катаракта. На неї страждають 70% хворих, що перебувають у наших офтальмологічних стаціонарах. Її спричиняють обмінні процеси й старіння організму людини. Проте катаракта зараз в Україні добре лікується. Якщо 15 років тому інвалідність через неї становила 11%, то зараз — 0,7%. З 1978-го в Україні імплантуються штучні кришталики вітчизняного виробництва.

Скільки коштує операція?

— Залежить від того, державна це чи приватна клініка. Бюджетне лікування забезпечує в основному пільгові категорії. Наприклад, по Києву це програма "Турбота". У нас майже немає черги. Хіба що місяць-півтора іде на здачу аналізів та збір необхідних довідок. На кожного хворого витрачаємо на затратні матеріали для операції півтори тисячі гривень. Цього вистачає на придбання штучного м"ягкого кришталика. А оперуємо в основному на державному обладнані.

У рік малюкові обов"язково треба перевірити зір

Повністю така операція разом із роботою хірурга коштує десь 4,5–5 тисяч гривень. Її вартість ще залежить від вартості кришталика — їх на ринку більше двадцяти варіантів. Усі сертифіковані.

Рівень офтальмологічної допомоги все ж таки кращий у державних чи приватних клініках?

— Він приблизно однаковий. І приватні, й державні заклади працюють за єдиними протоколами лікування очних хвороб. Втім, рівень фахової підготовки у недержавних медичних установах досить високий. Там більші зарплати.

У вашому центрі послуги платні?

— Киян лікуємо безкоштовно. Але на одного хворого виділяється на день лише 13 гривень на медикаменти та 9 гривень на харчування. Тому часом людям доводиться докуповувати ліки за свій кошт. Ще ми давно співпрацюємо зі страховими компаніями і лікуємо пацієнтів на основі страхової медицини. Майже стільки, скільки нам дає бюджет, заробляємо в такий спосіб. І завдяки цьому виплачуємо щомісяця співробітникам премії.

Як батьки можуть самостійно перевіряти зір дітей?

— Це потрібно робити від народження. Раджу пильно дивитися в очі своєму малюку. Якщо по центру зінички у дитинки є біла плямка — це може бути уроджена катаракта. Якщо одне око немовляти більше за інше, то може бути вроджена глаукома. Коли ж у дитинки великі очі з блакитними склерами — це може й гарно, але недобре. Варто звернутися до офтальмолога. У перші три місяці життя у малечі закисають очі — то може бути кон"юктивіт. У рік малюкові обов"язково треба перевірити зір, а в три — його гостроту. Перед школою ще одна перевірка, і потім кожні два роки  за відомою всім таблицею з літерами.

Які загальні поради щодо збереження зору можете дати?

— Лампа на робочому місці дитини повинна бути 60 Вт. Світло має падати ліворуч, а для лівші — з правого боку. Допускати дитину до комп"ютера варто лише з 5 років. Спочатку 10–15 хвилин на день. Першокласник вже може працювати два рази на день по 20 хвилин із перервою 15 хвилин, а дорослі школярі — 45 хвилин із невеличкими перервами.

Я не хочу сказати, що сучасні комп"ютери можуть принести багато шкоди очам. Але все ж варто вибирати колір екрана. Бажано, щоб то був не синій, бо він токсичний для сітківки ока й воно швидко втомлюється. Якщо сидячи біля монітора відчуваєте тепло — відсуньтеся далі, бо ризикуєте отримати синдром сухого ока. Воно не омивається сльозою й рогівка стає сухою. Людина відчуває дискомфорт: важкість в очах, почервоніння, відчуття інородного тіла — ніби піску насипали, важкі повіки. Працюючи за комп"ютером, варто не забувати кліпати очима разів двадцять на хвилину, вживати краплі "штучна сльоза", а також періодично дивитися вдалечінь.

А що радите їсти?

— Для зору корисна вегетаріанська їжа, натуральні продукти, які не мають смажки, довгого варіння тощо. Те, що ми з"їли, отримує мембрана кришталика. Не варто їсти багато солі, бо це веде до змутніння кришталика, а потім до катаракти.

Зараз ви читаєте новину «"Працюючи за комп"ютером, треба кліпати двадцять разів на хвилину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі