пʼятниця, 13 травня 2011 07:50

Позбавити громадянства може тільки президент

— Українська Конституція не допускає подвійного або множинного громадянства, — каже Олександр Сушко, 37 років, науковий директор інституту Євроатлантичного співробітництва. — Для його запровадження потрібні зміни до Основного закону. Але виникає багато питань, які треба врегульовувати. Якій країні особа з кількома громадянствами має плати податки, де служити в армії, мати соціальне забезпечення.

Депутати відхилили законопроект, який передбачав кримінальну відповідальність за друге громадянство. Чому?

— У жодній цивілізованій країні немає кримінального переслідування за набуття іноземного громадянства. У далекій перспективі, якщо буде стабільність, не буде загрози суверенітету та цілісності держави, Україна визнає множинне громадянство. Воно повинно сприйматися як чинник зручності для людини.

Єдине громадянство існує в Німеччині і країнах Скандинавії. У решті дозволено множинне?

— Здебільшого так. Дозволено в Польщі, у Великій Британії, у центральноєвропейських країнах. Але досвід Молдови доводить, що може відбуватися розмиття цілісності держави й народу. Для України така небезпека також існує.

Друге громадянство — це порушення закону?

— Громадянин вступає у конфлікт з українським законодавством. У разі виявлення цього факту існує теоретична, підкреслю, можливість утратити громадянство України. Але механізм дуже складний. Лише президент своїм указом може позбавити людину українського громадянства. Потрібно встановити факт, підготувати подання, щоб президент і його служби це розглянули, щоби глава держави підписав указ. Мені не відомо про жоден такий факт.

Тобто Україна не визнає правових наслідків другого громадянства?

— Україна визнає таку особу лише своїм громадянином і не визнає в ньому громадянства іншої держави.

Скільки українців дістали громадянство Росії, Румунії, Угорщини?

— Таких даних немає. Хоча у Румунії факт набуття її громадянства оприлюднюють в офіційному віснику. Ідеться десь про 10–20 осіб на рік. Те саме з Росією. У Криму російське громадянство не поширене. Хіба в Севастополі. Здебільшого йдеться про родини російських військовослужбовців. У нас люблять називати цифри у 50–60 тисяч громадян Росії в Криму. Це — фікція. Деякі українці, які працюють у Росії, набувають російського громадянства, щоб там лишитися жити.

Зараз ви читаєте новину «Позбавити громадянства може тільки президент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі