неділя, 20 травня 2007 16:45

Позапарламентські партії хочуть одновідсотковий бар"єр

Недавно півтора десятка позапарламентських партій звернулися до Верховної Ради з пропозицією знизити прохідний виборчий бар"єр до 1%. Зараз він становить 3%, а на парламентських виборах 2002 року був для партій і блоків 4%.

Одні вважають, що прохідний бар"єр сприяє структурованості парламенту й перетворенню його в дієздатний орган. Інші — що він викривляє реальну картину виборчих симпатій. Адже громадяни змушені робити свій вибір лише серед так званих прохідних партій.

— У Західній Україні чимало прихильників Олега Тягнибока змушені були 2006 року голосувати за БЮТ, — каже експерт групи "Creative L&B" Михайло Басараб, 30 років. — Бо розуміли, що він не подолає бар"єра. Так само симпатики Наталії Вітренко віддавали голоси за Партію регіонів і комуністів.

При цьому переможці виборів отримують додаткові мандати за рахунок тих партій і блоків, які не пройшли до парламенту. Скажімо, за результатами минулих парламентських виборів, Партія регіонів додатково отримала у Верховній Раді 32 місця, БЮТ — 22, "Наша Україна" — 13, СПУ — 5, КПУ — 4. Таким чином, до них перейшли понад 3 млн голосів, відданих за інші партії. Водночас 16 партій і блоків, які могли б отримати мандати при відсутності прохідного бар"єра, опинилися поза парламентом.

Михайло Басараб вважає, що, якби на виборах 2006 року цього бар"єра не було, зараз у парламенті була б стійка пропрезидентська більшість. Бо свої фракції мали би блоки Литвина, Костенка і Плюща, Пори-ПРП, Кармазіна, партії "Віче" та інші. І ніякої політичної кризи сьогодні не існувало б.

З такою арифметикою не згоден директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 49 років.

— Ніде у світі немає виборів без прохідного бар"єра, — каже він. — Бо можна "купити" невелику кількість виборців і отримати один мандат.

Політолог пояснює, що парламент формується не тільки для точного математичного представництва політичних сил у парламенті відповідно до відданих за цю силу голосів. Важливою є ефективність роботи вищого законодавчого органу. А якщо туди потраплять 20 чи 30 партій, сформувати коаліцію буде важко. І політична відповідальність "розмиється".

— Чому Ринат Ахметов виступає за потрапляння до парламенту маленьких партій? — продовжує Вадим Карасьов. — Бо він їх елементарно "купить". І тоді не треба буде домовлятися з комуністами й соціалістами.

У європейських країнах прохідний бар"єр становить зазвичай 4–5%. Найнижчий він у Нідерландах — 0,67% та Албанії — 2,5%. Найвищий у Молдові — 6% для партій і 12% — для коаліцій і блоків.

Вадим Карасьов вважає, що прохідний бар"єр в Україні треба залишити на тому ж рівні.

— Ніякі нововведення не вирішать проблеми народовладдя, якщо в країні процвітає політична корупція, — каже він.

Зараз ви читаєте новину «Позапарламентські партії хочуть одновідсотковий бар"єр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі