середа, 12 березня 2008 17:43

"Повторюються події та особистості 1917–1918 років"

"Повторюються події та особистості 1917–1918 років"

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, 53 роки, вважає можливим об"єднання Юлії Тимошенко з Віктором Януковичем заради спільної мети — дострокових президентських виборів.

На що схожа Україна зразка 2008 року?

— Нині наша держава нагадує період УНР 1917–1918 років. Він характеризувався бездіяльністю Центральної Ради з одного боку, та військовою агресією російських і українських більшовистсько-комуністичних банд — з другого. Це призвело до руйнації та втрати української державності.

Зараз із точністю повторюються політичні події та особистості. Спочатку країною керував Леонід Кравчук — типовий Михайло Грушевський. Період Петра Скоропадського подібний до президентства Леоніда Кучми — визнання України у світі, становлення державності, ухвалення Конституції, гривні як національної валюти. І ось тепер переживаємо повторення періоду Директорії. Нинішні два лідери нагадують тодішніх. Віктор Ющенко за психологічним типом схожий на Володимира Винниченка, а Юлія Тимошенко — на Симона Петлюру. Є в нас і свій Нестор Махно — Юрій Луценко.

Чітко вибудовується й криворізько-донецька складова. Сіверськодонецький з"їзд на Донбасі в лютому цього року фактично повторює І Всеукраїнський з"їзд рад у Харкові в грудні 1917-го. І підтримка Росії схожа.

Найстрашніше те, що Україна знову йде дорогою наростання конфлікту.

Чим це викликано?

— У нашій країні три ключові фігури — Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко та Віктор Янукович. Вони одночасно є лідерами цілих фінансово-корпоративних та політичних систем. Гра йде навколо боротьби за президентське крісло. В Ющенка мета — залишитися главою держави, у Тимошенко та Януковича — стати ним. Політичні накладки й конфлікти постійно відбуваються тому, що ця боротьба триває у двох площинах: Ющенко та його команда грають довгу партію до президентських виборів 2009 року, інші двоє — коротку, на вигідні для них дострокові вибори.

У кого нині найбільш виграшна позиція?

— На підйомі Тимошенко. Проте вона не може відкрито заявити, що йде в президенти. Тому робить це приховано. Прем"єрці вигідно, щоб Верховна Рада не працювала. Це вигідно і Януковичу. Обоє прагнуть одночасних президентських і парламентських виборів улітку цього року.

Луценко нагадує Нестора Махна

Чи може Янукович об"єднатися з Тимошенко заради спільної мети?

— Тактично це можливо. В Ющенка ж основна мета — не допустити цього. Бо якщо ці дві сили об"єднаються проти нього, їх уже не зупинити. Вони разом можуть зняти Арсенія Яценюка з посади спікера, провести зміни до закону "Про вибори до Верховної Ради" й підняти прохідний бар"єр до 7–8 відсотків. Таким чином можуть викинути з політичної обойми "Нашу Україну" та фактично створити в країні двопартійну систему.

Якою мірою може допомогти Вікторові Ющенку нова політична сила, створенням якої опікується Віктор Балога?

— Насамперед президентові треба терміново перетягувати до нового політичного проекту команду Ріната Ахметова. Для цього потрібно розколоти навпіл Партію регіонів. Тоді у глави держави з"являться нові можливості.

До цієї партії Ющенко має взяти не бізнесменів, а потужних громадських інтелектуальних лідерів, які користуються довірою в суспільстві. Вони змогли б протистояти Януковичу та Тимошенко. Нині у президента таких фігур немає.

Яку роль у команді глави держави може зіграти нинішній секретар Ради нацбезпеки Раїса Богатирьова, яку пов"язують із Рінатом Ахметовим?

— На цій посаді вона отримала могутній кадровий потенціал, опинилася в центрі сходження найбільших джерел інформації. Однак Богатирьова потребує справжньої команди, потужних заступників. Та й Ахметов має її публічно підтримати.

За яких умов країна може відносно спокійно дожити до президентських виборів?

— Якщо Ющенко домовиться з Тимошенко. Мовляв, я беру на себе питання міжнародної політики, ти ж займайся внутрішніми. При цьому президент зможе зайнятися формуванням нової політичної сили, щоб після виборів, незалежно від їх результатів, залишитися вагомою політичною постаттю.

Зараз ви читаєте новину «"Повторюються події та особистості 1917–1918 років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі