пʼятниця, 03 вересня 2010 03:45

Поразка для влади матиме більше значення, ніж перемога для опозиції

Автор: фото з сайта obozrevatel.com
  Сергій Таран: ”На місцевих виборах партії Януковича треба показати достойний результат, бо на всеукраїнському рівні вже почалося падіння рейтингу”
Сергій Таран: ”На місцевих виборах партії Януковича треба показати достойний результат, бо на всеукраїнському рівні вже почалося падіння рейтингу”

На позачерговій сесії Верховна Рада змінила закон про вибори місцевих рад. Депутати виключили вимогу обов"язкової реєстрації місцевих організацій політичних партій за 365 днів до виборів. Також парламент збільшив склад територіальних виборчих комісій до 18 осіб і надав право формувати їх усім партіям.

— Внести зміни до закону владу спонукали внутрішні й зовнішні чинники, — каже  голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран, 41 рік. — Досить негативно на нього зреагувала міжнародна спільнота.

У Партії регіонів зрозуміли, що не здобудуть тотальної перемоги в центральних і західних областях. Тому пішли на варіант забезпечити собі більшість у місцевих радах за допомогою впливових регіональних лідерів. Вони очолять виборчі списки малих партій, а потім, уже після виборів, створять у радах лояльні до центральної групи. Звісно, не без допомоги адмінресурсу.

На чию користь зіграють зміни закону?

— Уже виграли партії Сергія Тігіпка й Арсенія Яценюка. У плюсах залишаться й місцеві політики, бо отримають більше поле для маневру. Вони тепер зможуть висуватися від різних партій — не тільки старих, а й нових. Мінус закону — партії залишаються майданчиком для висування у владу місцевої еліти. А вона не завжди є носієм нових ідей.

Мінус закону — партії залишаються майданчиком для висування у владу місцевої еліти

Дозвіл обиратися молодим партіям ускладнить вибори для опозиційних сил?

— У Центрі й на Заході, де живе основний електорат Юлії Тимошенко, загостриться конкуренція. Проти неї вже триває жорстка боротьба аж до захоплення офісів регіональних осередків. А під час виборчої кампанії ця боротьба тільки посилиться.

Для кого важливіші результати Тігіпка і Яценюка — для влади чи опозиції?

— Для Партії регіонів. Поразка для влади матиме більше значення, ніж перемога для опозиції. На місцевих виборах партії Януковича треба показати достойний результат, бо на всеукраїнському рівні вже почалося падіння рейтингу. Далі почнеться падіння її можливостей.

Зміни закону вирішили низку непринципових проблем

— Новий закон навіть зі змінами — довжелезний відкат назад за історію виборчого законодавства, — каже Олександр Черненко, 35 років, голова Комітету виборців України. — Зміни до закону про вибори вирішили тільки низку непринципових проблем. Кандидати в мери не можуть самовисуватися — це найбільше обмежує права громадян. Також немає норми про кворум під час прийняття рішень виборчими комісіями. Тобто троє членів комісії сядуть разом, і двоє з них встановлять результати виборів на дільниці чи в окрузі. Вони також можуть зняти з реєстрації будь-якого кандидата  без рішення суду. До того ж за надуманими причинами, бо їх вичерпного переліку в законі немає. Гадаю, ці прогалини застосовуватимуть як метод політичної боротьби з опонентами.

Більше того, парламентські партії можуть делегувати 15 представників у територіальні виборчі комісії. Решта учасників виборів — усього трьох, і то їх обиратимуть за жеребом. Тобто парламентські партії отримали невмотивовану перевагу, хоча яке відношення вони мають до місцевих виборів?

Зараз ви читаєте новину «Поразка для влади матиме більше значення, ніж перемога для опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі