середа, 28 лютого 2007 16:14

"Пора" починає партизанську війну"

 

Голова політради громадянської партії "Пора" Євген Золотарьов, 34  роки, каже, що лише посилення місцевого самоврядування здатне якісно змінити Україну.


Наскільки дієздатною залишається "Пора" після поразки на торішніх парламентських виборах?

— Ми хоча й зазнали поразки на парламентських виборах, але вибори до місцевих рад провели успішно. Маємо понад 400 депутатів різних рівнів, переважно в західному й центральному регіонах. І лише дві людини від нас за цей час пішли. Це свідчить про якість наших списків на виборах до місцевих рад. Випадкові люди або ж такі, що хотіли вирішити якісь свої проблеми, туди не потрапили. Отож зараз ми є представленою в місцевих органах влади партією, і наш депутатський корпус діє ефективно. Останнім свідченням цього є події у Львові, де саме завдяки позиції "Пори" не пройшло спущене з Києва популістське необґрунтоване рішення про зниження комунальних тарифів.

"Пора" заявила, що вже починає кампанію дострокових виборів до місцевих рад. Чому вважаєте, що вони відбудуться?

— Нинішня влада може бути в цьому певним чином зацікавленою — щоб повісити на органи місцевого самоврядування, на обраних громадами мерів всі свої прорахунки, пов"язані з тарифною політикою. Зробити вигляд, що в цьому винна саме місцева влада, а не Верховна Рада чи уряд. Отже, це могло б стати однією з причин дострокових виборів — нібито покарання "поганих" місцевих рад.

Так чи інакше місцеві вибори відбудуться. Можливо, ще цього року, може — до президентських виборів.

Але чому "Пора" саме таку увагу приділяє місцевим виборам?

— Вони зараз є набагато важливішими, ніж парламентські. Бо до Верховної Ради навіть на дострокових виборах потраплять ті ж самі лідери, старі вожді. Ситуація не зміниться кардинально доти, доки на центральну владу не почнуть тиснути органи місцевого самоврядування, самоврядні громади, які заберуть собі частину повноважень. І тільки тоді стане можливою зміна політичних поколінь у Києві. Тому ми переходимо до партизанської війни на рівні органів місцевого самоврядування. Якщо вона пройде успішно, тоді й настане можливість повернутися до розмов про молоде покоління у Верховній Раді.

Від нас пішли лише дві людини

У будь-якому разі без посилення місцевого самоврядування в Україні неможливі жодні зміни. Країна ніколи не зможе стати східноєвропейським тигром, здатним провести реформи і справді перетворитися на конкурентоспроможну країну.

Але ж самих виборів для цього замало — треба міняти законодавство...

— Так. Але, знову ж таки, без тиску з боку самоврядних громад і органів місцевого самоврядування ці законодавчі зміни просто неможливі. Бо нинішня політична верхівка, нинішні вожді зацікавлені в тому, щоб якомога більше обмежити роль місцевого самоврядування, вплив територіальних громад на депутатів місцевих рад. Про це свідчить ухвалення закону про імперативний мандат.

Чи блокуватиметься з кимось "Пора"?

— Це вирішуватимуть самі "пористи" на рівні місцевих рад. Наші районні й обласні організації самі ухвалюватимуть рішення, виходячи з ситуації. Щодо можливих дострокових виборів до Верховної Ради — неприйнятним буде будь-яке блокування, яке може негативно позначитися на виборах місцевих.

Розмови про нове об"єднання "помаранчевих" викликають у "Пори" ентузіазм?

— Дуже тішить, що цей процес почався. Хоча й запізно — ми говорили про це ще під час торішньої виборчої кампанії і після неї. Але, можливо, краще пізно, ніж ніколи. Сподіваюся, об"єднання БЮТу й "Нашої України" додасть українському політикуму динаміки. Водночас сподіватися на те, що воно приведе до якихось кардинальних зрушень, до зміни ставлення влади до суспільства, громадян і громад не варто.

У чому головна причина постійної кризи в українській політиці?

— У кризі довіри громадян і суспільства до політики як такої. Бо нинішні політики всіх кольорів вороже ставляться до своїх громадян і самоврядних громад. Тому криза ця може бути вирішена лише шляхом зміни політичних поколінь і перерозподілу повноважень між державою й суспільством, громадянами. Держава ж зараз із найнятого управлінця перетворилася на монстра, який намагається монополізувати вплив у країні. Отож ми повинні це чудовисько трохи обмежити в повноваженнях.

Зараз ви читаєте новину «"Пора" починає партизанську війну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі