вівторок, 07 вересня 2010 07:19

Популярною серед українців стає Хорватія

  Олег Пікерський: ”Раніше відмовляли у видачі віз кожному десятому, зараз цей показник упав до двох–трьох  відсотків”
Олег Пікерський: ”Раніше відмовляли у видачі віз кожному десятому, зараз цей показник упав до двох–трьох відсотків”

Підсумки літнього туристичного сезону підбиває 60-річний Олег Пікерський, виконавчий секретар Всеукраїнської асоціації туроператорів.

Куди найчастіше виїжджали українці?

— Найбільший попит був на відпочинок у безвізових країнах: Туреччина, Єгипет. Поступово стає популярною Хорватія. Там запровадили гарну новацію — скасували візи на все літо.

Із візових напрямків відродилися іспанський та грецький. На це вплинула складна економічна ситуація в цих країнах, відповідно знизилися ціни на тури, а посольства стали лояльнішими. Якщо раніше відмовляли у видачі віз кожному десятому, то зараз це показник упав до 2–3 відсотків. Відмовляли лише тим, хто неправильно оформляв документи. Решта країн менш лояльні. Тому сподівання на пожвавлення турбізнесу в європейському напрямку не надто оптимістичні. Україні потрібно запроваджувати паспорти з біометричними даними, створювати міграційну електронну базу. Але політики цим не переймаються, бо зазвичай мають багаторічні візи, і їдуть куди хочуть.

Чи були популярними внутрішні туристичні напрямки?

— Туристи, які раніше їхали на відпочинок за рахунок зарплати, а не додаткових прибутків, переорієнтувалися на внутрішній туризм. Торік, після кризи, люди ще мали заощадження, тому могли дозволити собі подорож за кордон. А цього літа "підшкірний жир" закінчився. Тому всі береги річок були заставлені наметами й кемпінгами, годі було взяти в оренду літній будинок.

Цього літа "підшкірний жир" закінчився

Пожежі вплинули на потік туристів з Росії?

— Дуже серйозно. У Криму росіян цього літа побільшало на чверть. До того ж у серпні ними були переповнені хорватські й чорногорські готелі, які співпрацюють із нашими турфірмами.



"У Європі страхування туроператорів — звична річ"


— Від банкрутства компанії "Карія тур" постраждали 5 тисяч людей. І це показало, наскільки незахищений український турист, — каже голова компанії "Європейське туристичне страхування" Мирослав Бойчин, 51 рік. — В Європі страхування туроператорів — звична річ. В Австрії та Чехії туроператор повинен бути застрахований на суму не менше 12 відсотків річного обігу, у Польщі — 6 відсотків. І якщо компанія збанкрутіла, туриста не виселять із готелю серед ночі, бо страховик гарантує його проживання протягом певного терміну, а потім — повернення літаком. В Україні ж досі страхують лише життя і здоров"я туриста. Відповідальність перед своїми клієнтами у разі форс-мажору застрахувала лише турфірма "Тез тур" — на 50 мільйонів гривень. На вартості путівки це ніяк не позначиться. Зате людина зможе повернути свої гроші.

Зараз ви читаєте новину «Популярною серед українців стає Хорватія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі