середа, 17 вересня 2008 19:30

Політична криза відкриває великі перспективи

Політична криза відкриває великі перспективи

Нинішня політична криза — це заключна фаза розпаду недолугої системи державного управління. Ця система антидемократична, бо народ відчужений від держави. Вона також абсурдна, бо суперечить фундаментальним принципам управління.

По-перше, ця держава не має сформульованої мети, тому відсутні критерії ефективності управлінського апарату. По-друге, в ній немає жодного справді відповідального керівника: тобто такого, що відповідає за свої рішення власними майном і свободою. Зарплата президента, нардепів, міністрів не залежить від результатів їхнього управління. По-третє, влада в Україні безконтрольна і безкарна. Адже всі передбачені Конституцією контролюючі органи — рахункова палата, прокуратура, Верховний суд, Конституційний суд, уповноважений Верховної Ради з прав людини — недієздатні, бо призначаються президентом і парламентом. Тобто тими, кого повинні контролювати.

Отож Україна не має відповідального господаря. Владна верхівка остаточно продемонструвала свою управлінську неспроможність.

Парадоксально, але кризова ситуація відкриває перед Україною великі перспективи. Бо криза — це завжди можливість позитивних змін. Нині вона спонукає українців здійснити переоцінку цінностей і створити державу своєї мрії. Це має бути держава нової цивілізації: з вищим світоглядом, раціональною соціальною організацією і передовими технологіями. Хаос — це ідеальний матеріал для справжніх будівничих. Нинішній дозволяє українцям здійснити перехід до нового суспільно-політичного ладу.

Якщо в хаті немає господаря, то в ній не буде ладу

Якщо в хаті немає господаря, то в ній не буде ладу — доки той господар не з"явиться. На українській землі таким є український етнос, який несе головну відповідальність за все, що тут відбувається. Проте досі він мав ілюзію, що нинішня держава є українською. Хоча в Конституції чітко записано, що держава представляє інтереси "громадян України всіх національностей". Тобто є мультинаціональним і мультикультурним утворенням. У результаті український етнос виявився найменш організованим порівняно з іншими в Україні — бо досі помилково вважав, що ця держава представляє передусім його інтереси. Тож вийшло, що етнос, на який покладено головну відповідальність за наведення ладу в Україні, досі перебуває у стані пасивності.

Хата без господаря — це головна причина нинішньої системної кризи. Вихід очевидний: створення українським етносом власної політичної структури, яка представляла б його інтереси та інтереси української землі в цій мультинаціональній державі.

Тоді розсіється туман ілюзій. Всесвітнє українство створить глобальну державу-корпорацію, що відповідатиме українській традиції і викликам сучасності — Третій Гетьманат. Український етнос візьме на себе відповідальність за лад на своїй землі, стане її дбайливим, люблячим господарем. І це буде благом для громадян України всіх національностей.

Зараз ви читаєте новину «Політична криза відкриває великі перспективи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі