вівторок, 05 жовтня 2010 01:31

"Політична еліта фундаментально обманула суспільство"

Експерти коментують рішення Конституційного суду про скасування політичної реформи 2004 року.


Віктор Мусіяка, 64 роки, заслужений юрист України, один з авторів Конституції:

— Остаточно розвалене поняття про право, верховенство права. У Конституційному суді не розуміють, який небезпечний прецедент заклали. Якщо через енну кількість років інший склад Конституційного суду скасує це рішення, тоді що — повернення до Конституції 2004-го?

Рішення Конституційного суду свідчить про те, що суспільство не готове захищати демократичні цінності. Будь-яка форма правління може бути ефективною і неефективною. А парламентсько-президентська була зганьблена Ющенком і командою. Однак треба визнати, що в тому, що відбулося, є певна логіка. Парламентсько-президентська форма демократичніша, а йому, суспільству, все рівно. Значить — не доросли. Почекайте, доки вами будуть керувати під гаслами, як говориться, "наведемо порядок", хоча його можна було спокійно наводити ще при тому режимі.


Вадим Карасьов, 55 років, політолог:

— Народ "кинули". Політична еліта фундаментально обманула суспільство. Вона на п"ять років зачаїлася, говорила про демократію, використовувала її в своїх корисливих цілях. А тепер вирішила, що оцей "театр" із демократією їй не потрібен. Тому не просто скасували зміни до Конституції, а фактично забрали право людей обирати владу, уряд за результатами парламентських виборів.

Леонід Кучма пішов на політичну реформу під тиском обставин, що не є поганим у політиці. Життя вимагало демократизації режиму, переходу до парламентсько-президентської системи. Але він робив це тому, щоб із його повноваженнями не стали президентом Ющенко чи Янукович. Він гадав, що за Ющенка демократія в Україні увійде в геополітичний вимір, що і підтвердилося. А за Януковича це може прийняти авторитарні форми.

Проблеми державного управління — це не питання однієї людини, навіть геніальної. А в нас, слава Богу, у президентах ходили не генії. Бо для народу погано, коли глава держави геній. Від геніальності можна чекати не тільки доброго, а й злого. Наприклад, як від Леніна чи Троцького.

Якщо Янукович думає, що він ощасливить усіх новим китайським шляхом, то помиляється. У Китаї це не робить Цзян Цземінь, Ху Цзіньтао чи Бяо Лянь. Там при маоцзедунівській ідеології і конфуціанівській етиці колективне, а не індивідуальне керівництво.

Конституційний суд практично вчинив суїцид. Можливо, це й добре, бо нам такі суди не потрібні. Було б гірше, якби вони ухвалювали псевдорішення, як їхні попередники. А так усе таємне стало явним. В Україні треба заново створювати правову реальність і конституційні підвалини. Але вже без цих суддів.


Володимир Чемерис, 47 років, cпівкоординатор акції "Україна без Кучми" у 2000–2001 роках:

— Скасування Конституційної реформи зробили з прицілом на майбутнє, як запобіжний захід. Тепер, у випадку програшу Партії регіонів на наступних парламентських виборах, Янукович усе одно збереже реальну владу.

На авторитаризм часів Кучми суспільство вже раз відреагувало. Це зумовило падіння його режиму. Сподіваюся, так буде й цього разу. Але тепер далеко не політична опозиція буде контролювати або тим більше — очолювати такі процеси.

Зараз ви читаєте новину «"Політична еліта фундаментально обманула суспільство"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі