середа, 23 січня 2008 14:28

Подорожчають цигарки й горілка

Держбюджет на 2008 рік передбачає зростання акцизних зборів на алкоголь та тютюн. Зокрема, ставки на горілку й горілчані вироби збільшаться з 19 до 21,5 гривні за літр чистого спирту, на коньяк — із 7 до 9-ти.

— Акциз — це податок на споживача, — зазначає директор Союзу оптовиків та виробників алкоголю і тютюну Володимир Демчак, 48 років. — Держава в цьому випадку бере гроші з тих, хто п"є й курить. Але збирати кошти мають виробники. Крім того, на це ще нараховується податок на додану вартість.

Фахівець зауважує, що подорожчання спричинить також збільшення ціни на газ, каустичну соду, пляшки, корки, етикетки та інші матеріали, а також зростання зарплат. Торік інфляція у країні становила 16,6%, а горілка подорожчала на 11,7%, цигарки — на 7%.

— Цьогорічне подорожчання більшим не буде, — прогнозує Володимир Демчак. — Бо люди спочатку купують хліб, молоко, овочі, а вже потім алкоголь і тютюн.

Експерт зазначає: виробники збільшуватимуть ціни обережно — аби різко не знизилося споживання продукції. Крім того, вони пов"язані контрактними зобов"язаннями із продавцями і мають попереджувати їх про зміни ціни за місяць. Із початку лютого, на думку Демчака, вартість цигарок зросте лише на 5–10 коп. за пачку, а горілки — на гривню-півтори за пляшку.

Обсяги продажу в перший місяць упадуть на 30 відсотків

Водночас Володимир Демчак звертає увагу на таке:

— За Податковим кодексом держава мала попередити виробників про зміну акцизів за півроку. Бюджет же ухвалили в останні дні грудня, а зміни запровадили з 1 січня. Планувалося збільшення акцизів і на пиво та вино, але в останній момент цю позицію вилучили з проекту закону.

Проте слід розуміти: ніхто нові акцизи не скасовуватиме. За попередніми підрахунками керівника агрофірми "Таврія" з Херсонщини Олександра Сидоренка, 51 рік, вартість пляшки найдешевшого коньяку може зрости на 5 грн.

— При цьому обсяги продажу в перший місяць впадуть на 30 відсотків, — наголошує він. — Якийсь час ринок перебуватиме в шоковому стані. До того ж виникнуть пікові фінансові навантаження на підприємства виноробної промисловості. Адже податки державі все одно треба платити.

Відтак українським виробникам коньяку вигідніше буде перейти на імпортний коньячний спирт. Адже вітчизняний виноматеріал ще треба перекурити і витримати принаймні чотири роки. Із готового французького ж спирту можна виробити коньяк за 120 днів.

— Буде різке зростання імпорту коньяку, — каже про наслідки податкових нововведень Олександр Сидоренко. — Уже зараз він становить 18 відсотків загального ринку. Це критична межа для вітчизняних виробників.

Зараз ви читаєте новину «Подорожчають цигарки й горілка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі