четвер, 18 жовтня 2007 17:52

Південні європейці пам"ятають, як самі були заробітчанами

 

У країнах Європейського Союзу живуть і працюють нині 18,5 млн осіб — громадян третіх країн. Зокрема й мільйони українців.

— Що країна успішніша, то вона толерантніша, — пояснює ставлення шведів до доступу трудових мігрантів на їхній ринок праці заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха, 57 років.

Досить толерантне ставлення до заробітчан в Італії, Іспанії та Португалії Євген Головаха пояснює тим, що тамтешні жителі самі пам"ятають власний міграційний досвід. Адже протягом багатьох років виконували таку ж саму місію в Західній Європі, працювали на заробітках у Франції та Німеччині.

Загалом же експерт виділяє два основні чинники, що впливають на ставлення місцевого населення до мігрантів. Це — загальна толерантність населення країни та культурні відмінності між ним та приїжджими. Останнє спричиняє не зовсім сприятливе ставлення до мігрантів у Великій Британії та Франції.

— Колись це були імперські держави, — нагадує Євген Головаха. — Багато людей емігрувало до них із азійських та африканських колоній. Із ними є суттєві культурні та релігійні розбіжності. Тому нині там ставляться до мігрантів критично. Країни ж півдня Європи толерантніші, тому що до них їдуть працювати українці, молдавани, росіяни. Із ними жодних культурних розбіжностей немає.

А Польщі та Латвії, на думку Євгена Головахи, не вистачає толерантності. Так само як і Україні. Експерт упевнений: там збереглися певні пережитки комунізму та соціалізму. Утім, таке ставлення не є прямим свідченням агресивного ставлення до заробітчан.

— Це просто форма психологічного дистанціювання від цих людей, сприйняття їх як чужих, — каже Євген Головаха.

Зараз ви читаєте новину «Південні європейці пам"ятають, як самі були заробітчанами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі