четвер, 15 листопада 2007 14:53

Пишатися кількістю олігархів не варто
7

— Крупний капітал фактично володіє Україною та формує державну політику, — коментує дані журналу "Форбс" 30-річний Максим Лациба з Українського незалежного центру політичних досліджень. Каже, велика кількість мільярдерів в Україні спричинена несправедливою системою розподілу національного прибутку. Тож експерт вважає, що пишатися мільярдерами українцям не варто. В Україні побудовано олігархічну модель: домінує крупний капітал, а малий бізнес виробляє 10–12% ВВП. Відповідно основні прибутки йдуть олігархам. До того ж, в Україні дешева робоча сила. Якщо в Європі зарплатня найманих працівників у собівартості продукції складає 60%, то в нас — 8–14%.

— Це ознака бідних, нестабільних, корумпованих держав, — говорить Лациба. — Головний показник розвитку нації — ВВП і прибуток на душу населення. Нам у цьому треба наздогнати хоча б Білорусь і Казахстан. Інакше в нас і далі буде злиденне населення, яке намагатиметься мігрувати до Європи.

Натомість президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, 61 рік, вважає наявність у різних галузях економіки України потужної групи крупних капіталістів позитивним явищем.

— Це робить Україну в світовому економічному співтоваристві суб"єктом, а не лише об"єктом відносин, — підкреслює експерт. — Якби замість мільярдерів у нас панували транснаціональні корпорації, то уряду було б значно важче здійснювати національну політику. Адже зі своїми багатіями легше домовитися.



Найбагатші українці


   Ринат Ахметов
вугілля, сталь, електроенергія, ФК "Шахтар"
 4,0*
   Віктор Пінчук
труби, Укрсоцбанк, телеканали СТБ, M1, 40, "Новий" та ICTV
 2,8
   Віталій Гайдук
вугілля, сталь, труби, електроенергія, важке машинобудування
 2,0
   Сергій Тарута
вугілля, сталь, труби, електроенергія, важке машинобудування
 2,0
   Геннадій Боголюбов
комерційні банки, метали
 1,2
   Ігор Коломойський
комерційні банки, метали
 1,2
   Костянтин Жеваго
комерційні банки, метали,  машинобудування
 1,0


* статки у мільярдах доларів

Джерело: Forbes
Зараз ви читаєте новину «Пишатися кількістю олігархів не варто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі