середа, 01 грудня 2010 03:00

"Підприємці будуть задоволені, хвиля протесту спаде"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Михайло Погребинський
Михайло Погребинський

Учора президент Віктор Янукович заветував Податковий кодекс, ухвалений Верховною Радою. Уряд створив робочу групу, яка до четверга готуватиме зміни до закону. Того ж дня парламент голосуватиме за поправки.

— Це природне, справедливе і виважене рішення президента, — коментує директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський, 62 роки. — Віктора Януковича, мабуть, переконали, що норми Податкового кодексу щодо малого бізнесу несправедливі до багатьох його колишніх і майбутніх виборців. Внесок до держбюджету, який зумовлять ці норми, мізерний, тому не варто йти на конфлікт, бо можеш більше програти, ніж виграти. Тепер з'явився шанс для компромісу. Чи буде він знайдений, побачимо, як будуть внесені зміни. Поки що здоровий глузд переміг. Перемогли і люди, які вийшли протестувати.

Яких рішень президента чекати авторам Податкового кодексу?

— Я не вірю, що Віктор Янукович когось покарає. Якби президент цього хотів, то вже підписав би відповідні розпорядження. У нинішній ситуації правильно було б відправити у відставку голову Держкомпідприємництва Михайла Бродського. Віце-прем'єр Сергій Тігіпко часто говорить речі, які не слід озвучувати, якщо хочеш залишитися в політиці. Але відправити його у відставку для Партії регіонів і Віктора Януковича не вигідно: навіщо випускати на своє електоральне поле вільного від обов'язків конкурента?

Яка доля протестного руху після президентського вето?

— Якщо компроміс знайдуть, то підприємці будуть задоволені, хвиля протесту спаде.

Але ж підприємці вимагали не лише вето, а й відставки уряду й розпуску Верховної Ради.

— Це не їхні питомі вимоги. Вони вийшли протестувати, щоби влада врахувала їхні поправки до кодексу. Ідею відставки чиновників і депутатів підприємцям підкинули політики. Зміна уряду — це важливо для Миколи Томенка й інших опозиціонерів, які хочуть цим скористатися. А від зміни складу парламенту життя для малого бізнесу кращим не стане.

Чому владі не вдалося прийняти закони про обмеження свободи зібрань, про мови, Податковий кодекс?

— Усі ці законопроекти погано підготували. Президент сказав про це на останньому засіданні Ради національної безпеки та оборони. Наголосив на тому, що людям погано пояснили, тому не дивно, що так усе виходить. Точніше, не виходить. Чиновники мусять зробити висновки, що вони провалили цей напрямок роботи.

Що далі буде з Податковим кодексом?

— Треба змінити його філософію — врахувати соціальний фактор. Але в цьому немає впевненості. Головна проблема країни — зловживання нормами закону з боку фіскальних служб і правоохоронних органів. Урядовці вирішили не боротися з корупцією у сфері малого бізнесу, а просто скасувати його. Тепер вони мають оголосити таку боротьбу. А малий бізнес хай живе, раз йому нічого кращого запропонувати не можуть. Тоді буде привід вважати, що протестувальники не просто досягнули своєї мети, а встановився новий рівень стосунків влади із суспільством. І це був би приклад того, як не варто надалі робити з Трудовим кодексом, пенсійною реформою та іншими законами.

 

"Вето — це голосно сказано"

— Президент насправді не відкинув цей документ, а лише висловив бажання внести свої пропозиції до нього. Тепер Верховна Рада може або розглядати ці поправки, або взагалі скасувати закон і повернути роботу над кодексом до початку, — зауважує керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, 45 років. — Вето Податкового кодексу — це голосно сказано.

У четвер парламент повинен розглядати тільки пропозиції Віктора Януковича. Теоретично їх можна підготувати за два дні. Після цього депутати проголосують за кодекс із поправками і знову направлять його на підпис. А президент може не підписати закон знову, вказавши на нові зауваження. І така процедура внесення правок і ветування може повторюватися необмежену кількість разів. Бо нові пропозиції тягнуть за собою внесення інших змін, вироблення компромісів.

Цілком імовірно, що Верховна Рада врахує пропозиції президента, бо влада поспішає верстати бюджет наступного року вже за положеннями Податкового кодексу. Але ці дії уряду зараз неправомірні. За Конституцією, проект бюджету на чинній законодавчій базі мав бути направлений у парламент до 15 вересня. А зміни податкового законодавства мають набувати чинності до початку розгляду нового бюджету, тобто до липня.

Зараз ви читаєте новину «"Підприємці будуть задоволені, хвиля протесту спаде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі