середа, 26 березня 2008 17:09

"Перемога Черновецького була б великим скандалом"

  Олексій Гарань: ”Підтримка Партії регіонів на Сході упала, там можуть перемагати інші політичні сили”
Олексій Гарань: ”Підтримка Партії регіонів на Сході упала, там можуть перемагати інші політичні сили”

В середу офіційно стартувала кампанія з дострокових виборів київського міського голови та Київради. Науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, 48 років, вважає, що якщо вибори проходитимуть в один тур, для коаліції особливо важливо висунути єдиного кандидата.

Які плюси й мінуси призначення дострокових виборів міського голови столиці й Київради?

— Позитив однозначно полягає в тому, що показано: не можна безкарно й відкрито розбазарювати комунальне майно й землю громади. Діяти лише у власних бізнесових інтересах, ігноруючи при цьому реальні потреби людей. Це політичне рішення Верховної Ради треба вітати. Хоча з правової точки зору питання дискусійне. Втім, навіть Леонід Черновецький заявив, що не оскаржуватиме парламентську постанову. Не судитиметься й Партія регіонів.

Чи не можуть вибори перенести на пізніший термін?

— У цьому не зацікавлені основні політичні сили, які їх домоглися. Черновецькому завдано досить потужного удару, і не можна випускати з рук ініціативу. Питання в тому, чи варто змінювати закон "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних та міських голів" і проводити їх у два тури, якщо в першому жоден кандидат не набере понад 50 відсотків голосів. Бо нинішня норма сприяє перемогам доволі несподіваних фігур, популістів, які насправді не спираються на підтримку більшості населення. Тому закон бажано таки змінити, але от чи впорається з цим парламент? Друге питання: чи юридично коректно змінювати закон, коли вже оголошені вибори. Хоча в історії України вже були випадки, коли через Конституційний суд у виборче законодавство вносилися зміни за кілька днів до виборів.

Якщо ж законодавство не буде змінено й демократична коаліція піде на вибори окремо, то в Черновецького є шанс знову перемогти.

Суперництво на цих виборах може розколоти правлячу коаліцію?

— Насправді ситуація складніша. Бо блок НУ-НС складається з двох частин. І проблеми "Нашої України" в тому, що в Київській міськраді її фракція зайняла неоднозначну й нечітку позицію, підігруючи в ряді випадків Черновецькому. Її рейтинг у Києві впав. Натомість "Народна самооборона" послідовно виступала за зміну київського мера.

Тому "Наша Україна" нині зацікавлена в тому, щоб об"єднуватися з іншими силами для проходження в Київраду. Коли ж говорити про кандидатів на посади мерів, то кожна сила поки що має їх кілька. Якщо буде збережено чинний закон і вибори проходитимуть в один тур, для коаліції особливо важливо висунути єдиного кандидата. Якщо ж у два — принципового значення це не матиме. Проти Черновецького вони зможуть об"єднатися у другому.

Шанси Луценка після історії з Черновецьким зменшилися

Чи може піти на вибори київського міського голови хтось із сильних політичних гравців, скажімо Юрій Луценко?

— Ті кандидатури, про яких уже говорять — Микола Томенко, Олександр Турчинов, Віталій Кличко, — досить сильні гравці. Я не виключаю участі Юрія Луценка. Але гадаю, його шанси після скандалу з Черновецьким все ж таки зменшилися. Крім того, він займав яскраву позицію під час минулорічної парламентської кампанії як лідер "Народної самооборони", але на посаді міністра внутрішніх справ нічим цей імідж не підкріпив.

Чи може балотуватися від коаліції колишній мер столиці Олександр Омельченко?

— Це буде не найкращий варіант. Бо Омельченко — уособлення минулого. А і БЮТ, і НУ-НС декларували на парламентських перегонах оновлення політикуму. Висунення цього кандидата може катастрофічно позначитися на рейтингу "Нашої України".

А якщо кияни знову оберуть Черновецького?

— Це буде великим скандалом. Тому зроблять усе можливе, щоб нинішнього мера не переобрали.

Зараз така ж боротьба розгортається навколо мера Харкова Михайла Добкіна. Чи відстоюватиме Партія регіонів його до кінця?

— "Регіоналам" не варто так затято захищати Михайла Добкіна й Геннадія Кернеса (секретаря Харківської міськради. — "ГПУ"). Це досить одіозні фігури, які дискредитують Партію регіонів. З іншого боку, в політиці треба відстоювати свої позиції. Гадаю, "Регіони" можуть знайти іншу сильну кандидатуру на це місце. Хоча їхні конкуренти теж мають у Харкові гідних кандидатів.

Недавно в містах України — зокрема в Бердичеві, Дніпродзержинську, Стаханові — пройшли позачергові вибори міських голів. Чи засвідчили вони зміну електоральних симпатій виборців?

— Є два цікавих моменти. По-перше, на місцевих виборах основне — не партійна належність кандидата, а його особистість. Тобто, наскільки вдало він позиціонується і веде свою кампанію. По-друге, Партія регіонів програла в усіх п"яти містах на Сході, де відбувалися перевибори мерів. А в Новопскові Луганської області взагалі виграв "бютівець". Це дуже симптоматично, адже "Регіони" позиціонують себе як партія "індустріального Сходу України". Гадаю, тут проявилося певне розчарування виборців, тому підтримка Партії регіонів упала. На Сході можуть перемагати інші політичні сили. Треба працювати, йти з відповідними соціально-економічними гаслами, показувати готовність до боротьби з корупцією, ефективного управління тощо.

Чи стане наступна виборча кампанія у столиці своєрідною репетицією майбутніх президентських виборів?

— До певної міри. Зрозуміло, що в будь-якій країні столиця задає тон, хоч і не все визначає. Тому важливо, як позиціонуватимуться основні політичні сили, які тенденції проявляться у виборчій кампанії. Для БЮТу, рейтинг якого в Києві найвищий, потрібно не тільки перемогти, а й підтягнути до себе кращі сили з інших команд. Насамперед, із "Народної самооборони" та "Нашої України". Можливо, і з блоку Віталія Кличка.

Зараз ви читаєте новину «"Перемога Черновецького була б великим скандалом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі