четвер, 06 березня 2008 14:00

"Переговори з "Газпромом" будуть складними"

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін, 52 роки, каже, що ціни на газ в Україні поступово, але неухильно наближатимуться до середньоєвропейських.

У чому причини нинішньої газової війни України з Росією?

— Офіційна причина з точки зору "Газпрому" — борги України. Але основна частина боргу за минулий рік сплачена, а спірну суму Україна не визнає й оскаржує в суді. За січень-лютий 2008-го ми справді не платили. Але значна провина за це лягає на компанію "УкрГазЕнерго", створену "Газпромом" і "Нафтогазом України". Вона не надає відповідних документів.

Однак справжня причина конфлікту в іншому: "Газпром" прагне створити нову схему постачання газу зі створенням двох спільних російсько-українських підприємств. Одне з них має працювати на нашому газовому ринку. Кабмін на це не погоджується.

Росіяни кажуть: якщо ви не приймаєте нашої нової схеми, то має працювати стара. Тобто з посередником "РосУкрЕнерго". Але Тимошенко вважає, що з 1 березня ця компанія мала припинити свою участь у газовому постачанні.

Чим викликані розбіжності у поглядах на газову проблему між президентом України і керівником уряду?

— До Росії цього року їздили на перемовини щодо газу дві українські команди: президентська й урядова. Жодного офіційного документу підписано не було. Тож не зрозуміло, що пропонувалося "Газпрому" і чому він нині такий незадоволений.

Але є неофіційна інформація, згідно якої президентська сторона погодилася на присутність російського монополіста на нашому газовому ринку. А прем"єр категорично проти цього.

Чи не прагне Тимошенко усунути посередників у постачанні газу, щоб запустити на їхнє місце якусь свою компанію?

— Ні, вона постійно заявляє: з газового ринку повинні зникнути всі посередники. Вистачить державної компанії "Нафтогаз України".

Чим загрожує Україні обрання Дмитра Медведєва президентом Росії?

— Політика Кремля у газовому питанні не зміниться. Бо при владі залишається та ж команда — у ній гравці лише міняються місцями. "Газпром" послідовно відстоюватиме ту ж жорстку лінію, яку проводив стосовно країн Балтії та Білорусі: поступово, але неухильно наближувати ціну на газ для України до середньоєвропейського рівня.

Чому досі не підписані угоди з "Газпромом" на 2008 рік?

— Питання в тому, чия схема буде прийнята обома сторонами. Оскільки "Газпром" відновив у повному обсязі постачання палива, це значить, що нинішня газова війна завершилася. Але переговори будуть складними.

Зараз ви читаєте новину «"Переговори з "Газпромом" будуть складними"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі