неділя, 12 серпня 2007 16:27

Передвиборну агітацію ведуть президент і міністри

Виборча кампанія щойно розпочалася, а Комітет виборців України за результатами моніторингу, проведеного 2–9 серпня, вже зафіксував низку порушень виборчого законодавства.

Найхарактернішими, за словами очільника КВУ Ігоря Попова, 34 роки, є порушення з боку держслужбовців. Зокрема, чиновники не йдуть у відпустки і займаються агітацією. КВУ рекомендує не зараховувати їм робочий час у табелі обліку.

— Добре, що вони хоч не примушують своїх підлеглих голосувати за ту чи ту силу, — говорить Ігор Попов. — У всякому разі такої інформації з міністерств і держадміністрацій ми не маємо.

Щодо референдуму по Конституції, який одночасно з виборами пропонує провести БЮТ, КВУ вважає, що комісія до 30 вересня не встигне перевірити необхідні 3 млн. підписів.

— Саме тому я думаю, що референдуму не буде, бо це може призвести до зриву парламентських виборів, — упевнений голова Комітету.

Непокоїть спостерігачів КВУ політизація самої ЦВК і протистояння в ній.

Перша проблема виникла, коли затверджували зразок заяви виборця щодо голосування вдома. Представники "Нашої України" і БЮТу наполягали включити пункт, де вказувалася б причина такого голосування з посиланням на документ (медичну довідку, посвідчення інваліда тощо), як це було в 2006 році. Зараз у законі про вибори ця норма знята.

— Голосування на дому завжди було інструментом фальсифікацій, — каже речник КВУ Олександр Черненко. — Часто ці заяви писалися під копірку в одному кабінеті. У деяких областях ми спостерігали "епідемії", коли вдома голосувало 25–30% виборців. Ми вважаємо, що в Україні ще зарано лібералізувати законодавство в цьому плані.

У деяких областях ми спостерігали "епідемії"

Конфлікти в ЦВК можливі й надалі, наприклад на етапі затвердження окружних виборчих комісій. Подання щодо членів цих комісій мають підписати керівники парламентських фракцій. Але БЮТ і "Наша Україна" склали повноваження. Тож їхні лідери Юлія Тимошенко і В"ячеслав Кириленко формально не є такими.

Основні три політичні сили порушили процедурні моменти на етапі висунення кандидатів у депутати. Так, Анатолій Кінах та Василь Гуреєв були включені в список "регіоналів", коли ще перебували в Партії промисловців і підприємців. Те саме відбулося з Олександром Омельченком та Євгеном Гірником, які проходять по списку НУ-НС. Перший очолював партію "Єдність", а другий перебував у лавах Конгресу українських націоналістів.

А от БЮТ провів свій міжпартійний з"їзд на день раніше, ніж це дозволено законом.

Тому у ЦВК є формальні підстави для відмови у реєстрації кандидатів цих політичних сил.

Однак КВУ вважає, що ці процедурні проблеми й не є критичними і не загрожують виборчому процесу.

Серед інших виявлених порушень — ведення передвиборної агітації політичними силами до офіційної реєстрації кандидатів у ЦВК, а також участь у ній високопосадовців — президента, керівників його секретаріату, міністрів.

З 1 серпня громадяни України, що перетинають кордон, мають заповнювати додаткову анкету, дані якої передадуть до ЦВК. А виїжджають із нашої держави і в"їжджають в неї щодня 150–200 тисяч. Отже, за два місяці накопичиться кілька мільйонів анкет. Таку інформацію опрацювати практично неможливо. Тому буде багато помилок і непорозумінь. Крім того, 27 вересня прикордонна служба може передати до ЦВК базу даних. А тих, хто приїде в Україну 28 і 29-го, в цій базі не буде. Відтак десятки тисяч громадян можуть бути позбавлені права проголосувати.

— Щоб цього не було, ми просто рекомендуємо цю норму завалити на стадії виконання, — каже Ігор Попов.

Оскільки термін проведення виборчої кампанії дуже короткий, то проблем у ній буде більше, ніж зазвичай. Складно буде знайти охочих працювати в комісіях, адже деякі політичні сили ще не розрахувалися за минулі вибори зі своїми представниками. До 30 вересня неможливо сформувати реєстр виборців. А кілька мільйонів українців за кордоном не проголосують і цього разу, оскільки консульських пунктів мало, а процедура реєстрації заскладна. Вирішити цю проблему просто — треба дозволити голосування по пошті, як це робиться в розвинутих країнах.

Зараз ви читаєте новину «Передвиборну агітацію ведуть президент і міністри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі