четвер, 03 лютого 2011 06:15

Пенсійні посвідчення замінять соціальними картками

Автор: фото надане ІА ”Наш Продукт”
  Запровадження прозорої карткової системи допоможе заощадити від 5 до 10 мільярдів бюджетних коштів
Запровадження прозорої карткової системи допоможе заощадити від 5 до 10 мільярдів бюджетних коштів

В інформаційному агентстві "Наш Продукт" презентували проект електронної соціальної картки. Нею замінять пенсійне посвідчення, картку обов'язкового соціального страхування, а також посвідчення особи, що дає право на соціальні пільги, але не стоїть на обліку у Пенсійному фонді. Цього року проект як експеримент запровадять у Києві, Київській, Чернівецькій, Харківській областях і Криму.

— Сьогодні в Україні існує понад 100 законів і нормативних актів, котрі регулюють близько 2 тисяч пільг, якими користуються 13 мільйонів наших співгромадян. Уся система потребує 30–35 мільярдів гривень видатків щороку. Це колосальні кошти. Кожна українська сім'я витрачає на утримання чиновників і державного апарату, який опікується пільгами, 2 тисячі гривень на рік. Це великий тягар. Запровадження електронного соціального посвідчення, на яке перераховуватимуть пільги, спростить цю систему. Зрештою програма дасть державі значну економію, — каже народний депутат від Партії регіонів Валерій Коновалюк. Він ініціює реформування соціальних виплат і перехід на електронну картку. У вересні "регіонал" вніс у парламент проект постанови про створення державної цільової програми про введення соціальної картки. Концепцію її впровадження в Україні розробили Інститут економіки НАН України, консорціум ЄДАПС, компанії "Атлас" і "Автор", Національний банк і Пенсійний фонд.

— Утім деякі чиновники не дуже хочуть розлучатися з величезним бюджетним потоком, тому критикують систему і не сприяють її запровадженню. Багато депутатів, які мають прибуток не менш як 200 тисяч гривень за рік, також є пільговиками. Тому до найнезахищеніших верств населення доходить лише третина коштів із того, що їм належить. Решта "розмивається". Тому в України немає іншої альтернативи, ми повинні переходити до цього етапу.

На думку Коновалюка, завдяки спрощенню системи надання пільг, пенсіонери та інваліди будуть менше залежати від бюрократів. Система буде прозорішою та зрозумілішою, не породжуватиме корупцію.

— Цього року на проведення експерименту запланували 200 мільйонів гривень. Наприкінці року підведемо підсумки і, гадаю, доведемо, що системою можна забезпечити ефективну державну соціальну політику. Проект буде мати підтримку з боку президента України. Він задекларував, що питома вага державних коштів, які виділяють на соціальний захист незаможним верствам населення, повинна збільшитися з 23 до 50 відсотків. Запровадження прозорої карткової системи допоможе заощадити від 5 до 10 мільярдів бюджетних коштів. Їх можна спрямувати на адресну допомогу, — упевнений Коновалюк.

Оскільки концепція передбачає інвентаризацію та структуризацію величезного обсягу пільг, влада зможе чітко контролювати, скільки державних коштів витрачають на дотації та пільги щоденно.

Електронна соціальна картка є іменною — на ній буде фото власника, його ім'я, прізвище і по батькові, оцифрований підпис. Усередину картки вмонтують чіп, на який записуватимуть інформацію про особу, які пільги їй були надані, скільки з них витрачено. На картку будуть перераховувати дотації на комунальні послуги, ліки, продукти харчування, кошти на транспортний переїзд. Усі магазини, аптеки, громадський транспорт, ощадкаси оснастять терміналами, завдяки яким гроші з картки йтимуть на оплату певних товарів чи послуг.

— Розроблена нами система є загальнодержавною. Усі громадяни України, незалежно від того, де вони прописані, матимуть змогу отримувати свої пільги в будь-якому населеному пункті. Крім того, систему легко підлаштувати під зміни в законодавстві. Адже очевидно, що кількість пільг буде зменшуватися. Також бази даних можна буде легко поновлювати при зміні статусу пільговика, — пояснює член ради директорів консорціуму ЄДАПС Георгій Бейлін. Він вважає, що запроваджувати проект мають лише українські компанії, адже вони мають усі потрібні технології — інформаційну безпеку, чіпову інформаційну систему і Національну систему масових електронних платежів.

Слід відзначити, що концепція попередньо схвалена Мінсоцполітики, Пенсійним фондом.

Зараз ви читаєте новину «Пенсійні посвідчення замінять соціальними картками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі