понеділок, 12 березня 2007 16:22

Партії самі підірвали довіру до пропорційної системи

 

Незважаючи на те що за мажоритарною системою в Україні вже давно не вибирають, українці й досі вважають її найкращою. Це при тому що останні вибори до Верховної Ради відбулися за пропорційною системою — люди голосували за списки партій і блоків.

— Проблема пропорційної системи в тому, що партійні списки закриті, — вважає керівник Центру соціологічних і політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран, 30 років. — Виборці ніяк не впливають на їх формування.

Партії включили до своїх списків сумнівних осіб і цим підірвали довіру і до себе, і до інституту партійності, вважає експерт. Він також зазначає: люди ще з радянських часів звикли, що депутат, політик — це людина, яку виборці обирають безпосередньо.

На переконання Сергія Тарана, виборча система в Україні має бути пропорційною на виборах до Верховної Ради і мажоритарною — на місцевому. Кандидатів до органів місцевого самоврядування можуть висувати партії. Це посилить їхню роль і відповідальність. Але громадяни зможуть обирати конкретних людей, яких вони добре знають.

Зараз ви читаєте новину «Партії самі підірвали довіру до пропорційної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі