вівторок, 12 травня 2009 18:20

Основна боротьба точитиметься між Януковичем і Тимошенко

  Микола Чурілов: ”Я чув від колег, що їм пропонували оприлюднити ”дослідження”, які виводили б Яценюка на другу позицію. До мене не зверталися”
Микола Чурілов: ”Я чув від колег, що їм пропонували оприлюднити ”дослідження”, які виводили б Яценюка на другу позицію. До мене не зверталися”

Про розстановку сил напередодні президентських виборів розмовляємо з генеральним директором Центру соціально-політичних досліджень "Соціс" та компанії TNS Ukraine Миколою Чуріловим, 61 рік.

Хто, на вашу думку, є фаворитом президентської виборчої кампанії? Як ви оцінюєте шанси основних політичних гравців на її старті?

— Ситуація за останні три місяці для фаворитів не змінилася. На першому місці перебуває Віктор Янукович, приблизно на 4–5 відсотків відстає Юлія Тимошенко. І достатньо високими темпами набирає очки Арсеній Яценюк.

Наступний ешелон представляють достатньо відомі політики, але без особливих шансів на перемогу. Це й Петро Симоненко, і Володимир Литвин. Вони спроможні набрати десь по 4,5–5 відсотків голосів. Можна сюди зарахувати, якщо він піде на вибори, й Анатолія Гриценка, в якого трохи більше 2 відсотків. Але ви чудово розумієте, що ці політики "першу скрипку" не гратимуть. Якщо вони з кимось домовляться, то, певно, можуть бути так званими технічними кандидатами.

Загалом же найвищі шанси на перемогу зараз у Януковича і Тимошенко.

А в чому причина падіння рейтингу Юлії Тимошенко, про що говорять багато соціологів?

— Той, хто в такий період обіймає посаду прем"єр-міністра, завжди втрачатиме. Тому Тимошенко до осені може дещо розгубити свій рейтинг. Можливо, ці голоси відійдуть Яценюкові. За ним є кілька позитивних моментів. По-перше, він досить нова особа. По-друге, молодий, наполегливий, високоосвічений, із чудовою реакцією.

Жоден із сучасних вітчизняних політиків не має такої харизми, як Юлія Тимошенко

Чи зможе Яценюк наздогнати Тимошенко за час, що залишився до виборів?

— Думаю, ні. Жоден із сучасних вітчизняних політиків не має такої харизми, як Юлія Володимирівна. До того ж за попередні виборчі кампанії вона примудрялася піднімати рейтинг свій і своєї політичної сили на 8–9 відсотків — усупереч прогнозам соціологів. Я сам кілька разів потрапляв у таке не зовсім зручне становище і не хочу цього знову.

Наскільки стрімким насправді є зростання рейтингу Арсенія Яценюка? Адже соціологічні служби дають різні дані.

— Його рейтинг справді відчутно підвищився. Він зараз відстає від Юлії Тимошенко приблизно на 3–4 відсотки. Але, мені здається, тут є межа для подальшого зростання. Аби відповісти на запитання точніше, треба провести спеціальні дослідження. Наприклад, у нашої компанії є такий апарат, як "конвершн-модул". Із його допомогою ми можемо чітко визначити типи електорату, його стійкість, за яких факторів люди можуть відійти до тих чи тих кандидатів і таке інше.

На перший погляд, можна сказати, що Яценюк відбирає голоси в Тимошенко. Але в неї достатньо стійкий електорат і досить чисельний. Не думаю, що її явні прибічники перебігатимуть до іншого кандидата, нехай молодого і перспективного. Гадаю, Яценюк набере ще 2–3 відсотки, і його рейтинг зупиниться.

Як на шанси кандидатів здатна вплинути ймовірна дата президентських виборів? Адже Конституційний суд теоретично може перенести вибори із 25 жовтня цього року на січень наступного.

— Мені здається, якщо вибори відбудуться восени, то шанси на перемогу в Юлії Тимошенко будуть вищими, ніж у січні. Листопад–грудень — це постійно якісь газові очікування. Підпишемо — не підпишемо. Отримаємо — не отримаємо. Як розпочнеться опалюваний сезон? Що буде з нашою промисловістю? Головне, що цікавить і мене, і економістів, і, думаю, всіх людей: а чи не станеться восени знову чогось із гривнею? Чи залишиться вона такою ж стійкою, як зараз?

Тобто в жовтні Тимошенко може обійти Януковича, виграти вибори і стати президентом?

— Так, це цілком можливо. Головне, чи прем"єр зможе зараз внести корективи у свою діяльність, у роботу Кабінету Міністрів. Не виключаю і домовленості між Януковичем і Тимошенко. Якщо така буде, вони вдвох усе вирішать. І голосування у такій ситуації не матиме жодного значення.

Яценюк набере ще 2–3 відсотки, і його рейтинг зупиниться

Повернімося до Арсенія Яценюка. Багато політичних експертів називають його рейтинги "дутими". Аргументують це тим, що він багато виступає по телебаченню і мало зустрічається з людьми. Як ви вважаєте: коли Яценюку доведеться більше проводити зустрічей із виборцями, працювати віч-на-віч, чи це вплине на його рейтинг? Як часто такі тенденції спостерігалися щодо інших політиків, коли "телевізійний" рейтинг зростав, а під час активної фази кампанії падав?

— Тут показовий досвід СДПУ(о). У цієї політичної партії були рейтинги під 11 відсотків. Коли ж вони надто захопилися "розкручуванням", велася активна піар-кампанія, зокрема по телебаченню, то рейтинг упав до 5 відсотків.

Мені здається, що й тут є певна межа. От Яценюк буде віч-на-віч спілкуватися з людьми. Мене цікавить: як екс-спікер зможе переконати їх, що він — не такий, як решта політиків? Справді, Яценюк молодий, енергійний, розумний, але чого конкретно він домігся на тій чи тій посаді? Наприклад, ми нічого не знаємо про його роботу як міністра економіки Криму. Не знаємо, яким він був керівником Нацбанку. Це досить короткий період. Діяльність його як міністра закордонних справ мене особисто також не дуже переконує. Говорити про якісь яскраві діяння на посаді голови Верховної Ради теж не випадає. По суті, парламент тоді не працював. Мені важко зрозуміти, які будуть у нього аргументи і чим він зможе оперувати, аби переконати, що він суттєво відрізняється від інших кандидатів і діятиме за цілком іншими правилами.

І найголовніше: де його команда? Чим вона та її програма відрізнятимуться від команди та програми інших — Януковича, Тимошенко, Ющенка, Литвина?

Є соціологічні дані, що коли Яценюк виходить у другий тур президентських виборів, то перемагає і Януковича, і Тимошенко. Звідки такі відомості? Під час попередніх кампаній третього за рейтингом кандидата не допускали до другого туру. Чому зараз таке відбувається? Яка причина цього?

— На попередніх виборчих кампаніях з"являлися соціологічні групи, які працювали на того чи того кандидата і давали відверто фальсифіковані дані. Це не секрет. То були не провідні соціологічні компанії, а так звані одноденки. І зараз ми не можемо говорити, що Яценюк, вийшовши у другий тур із Януковичем чи Тимошенко, переможе. В нас таких результатів немає.

Не виключаю і домовленості між Януковичем і Тимошенко. Якщо така буде, вони вдвох усе вирішать

Я чув від колег, що їм пропонували оприлюднити "дослідження", які виводили б Яценюка на другу позицію. До мене не зверталися. Я не виключаю, що хтось може погодитися. Хоча навряд чи це буде серйозна соціологічна служба, яка дбає про свій авторитет.

Тим часом народ, хоч як дивно, вірить соціологічним дослідженням, причому будь-яким. Люди не дивляться, яка фірма провела їх. І дехто робить висновок: якщо в кандидата так різко зростає рейтинг, то, може, слід переглянути свої погляди.

Зараз ви читаєте новину «Основна боротьба точитиметься між Януковичем і Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі