вівторок, 16 листопада 2010 04:45

Організатори конкурсу імені Яцика подякували Тимошенко

 

Проведення в Україні цьогорічного XI Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика на високому рівні стало можливим завдяки фінансовій підтримці Юлії Тимошенко, лідера партії "Батьківщина".

Про це на відкритті конкурсу в п'ятницю заявив Михайло Слабошпицький — виконавчий директор Ліги українських меценатів, секретар Ради Національної спілки письменників України, співголова Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика. Конкурс було відкрито на батьківщині мецената в селі Верхнє Синьовидне Сколівського району на Львівщині.

Міністерство освіти України саботувало його проведення, нагадав Слабошпицький:

— Це безпрецедентний випадок, такого не було 10 років поспіль. Стривожена українська громадськість звернулася з відкритим листом до міністра освіти Дмитра Табачника, але відповіді так і не отримала. Ми звернулися через пресу — відповіді знову не було.

Незважаючи на позицію влади, конкурс таки відбувається у 30 країнах світу, де живуть українці. Перед його відкриттям Слабошпицький розповів, що підтримка Тимошенко стала для організаторів справжньою несподіванкою:

— Це була справжня сенсація. Я написав листи всім проукраїнським політикам і навіть тим, які себе так позиціонують. Але відгукнулася лише Тимошенко і вчора пожертвувала нам фактично половину нашого конкурсного бюджету, — каже Михайло Слабошпицький. — Я маю тепер моральний козир до наших політиків. Буду запитувати решту: "А скільки ти виділив на вибори, на біґ-борди? Віддай ці гроші дітям, бо це інвестиція в український патріотизм".

Особливо важливо те, що Юлія Тимошенко надала цю допомогу після виборчої кампанії, не будуючи на цьому передвиборний піар — наголосив співголова конкурсу.

Віддай гроші дітям, бо це інвестиція в український патріотизм

Канадський підприємець українського походження, меценат і філантроп Петро Дмитрович Яцик помер дев'ять років тому. Відомий, зокрема, своїм внеском у фінансування українознавства на Заході. Серед найголовніших проектів, профінансованих Яциком, Український науковий інститут Гарвардського університету, Енциклопедія українознавства, Міжнародний конкурс знавців української мови, Канадський інститут українських студій.

Зараз ви читаєте новину «Організатори конкурсу імені Яцика подякували Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі