Ексклюзиви
вівторок, 26 червня 2007 17:38

Олександр Пасхавер: "Олігархи будуть сприяти політичній стабільності"

Олександр Пасхавер: "Олігархи будуть сприяти політичній стабільності"

Олександр Пасхавер, колишній радник двох президентів, Леоніда Кучми і Віктора Ющенка, на прохання "РИА Новости" відповів на запитання "ГПУ".


Як вибудовуються стосунки великого капіталу і влади?

— Я впевнений, що великий капітал зіграв колосальну стабілізуючу роль. Ми ще отримаємо неочікувані феномени: коли цей великий капітал буде стабілізувати політичну ситуацію.

Ми, якщо не рахувати Росії, реально єдина пострадянська країна, яка має власний великий національний капітал як самостійний впливовий прошарок. Це означає, що існує певна кількість осіб — там на самому верху їх три-п"ять, а під ними ще піраміда — мільярдери, мультимільйонери. Вони категорично протистоять будь-якій монополії влади.

Цей прошарок у майбутньому прагнутиме трьох складових — відсутності монополії, стабільності й захисту прав власності. Кожен конкретно хоче виграти, але всі разом вони хочуть цих трьох речей.

Наявність такого прошарку не дозволяє відновитися авторитарному режиму і монополії влади. Те, що зараз відбувається, — це самоналаштування суспільства, вироблення нового політичного режиму.

Наскільки прогнозовано працює олігархічна піраміда? Що коли між її складовими розпочнеться війна?

— Я розглядаю цей процес як значною мірою стихійний, але закономірний. Однак це більш революційний процес, ніж еволюційний. Помаранчева революція — це лише частина цього процесу. Корупційна вертикаль влади, яка забезпечувала стабільність і керованість, була зруйнована. Держава стала слабшою.

Чим більше Янукович перебуває при владі, тим більше стає самостійним

Для того щоб напрацювати нові правила гри, виникло потужне протистояння політичних сил за вироблення цих правил. Це те, що ми зараз спостерігаємо. Це дуже ризикований процес, але він цілком природний і нормальний.

Отже, криза швидше корисна, ніж руйнівна?

— Головне, криза показала, що монопольної влади вже не буде. Тобто завжди буде розподіл сил — не нормативно прописаний у Конституції, а реальний розподіл сил. І це плюс. Наскільки це формалізується, якою мірою встановиться законослухняність, мораль — поки що невідомо. Адже звинувачення в порушенні законів цілком слушні.

Ви маєте на увазі укази президента Віктора Ющенка?

— Вони всі (основні персонажі політичного протистояння. — "ГПУ") вели себе незаконно. Виникає запитання, чому? Що це за така дивна поведінка? Насправді тут нічого дивного немає. Цей закон у поєднанні з неформальними домовленостями корупційної вертикалі влади обслуговував минулий режим. Тепер виникає новий режим. Але в ньому значно активніші соціальні учасники, ніж були раніше. Помаранчева революція це показала. Ми ще не знаємо, яким він буде. Встановлюються спочатку неформальні стосунки, потім вони оформляться. І зрозуміло, що в цій метушні порушення законів є цілком природним.

Наскільки сьогоднішні українські політики є менеджерами великого бізнесу?

— Янукович, наприклад, чим більше перебуває при владі, тим більше стає самостійним. Зрозуміло, що коли він починав, тоді його можна було розглядати як агента донецьких. Сьогодні вже навряд чи.

Очевидно, що великий капітал достатньо не усвідомлює ні своєї ролі, ні своїх цілей, ні своєї ролі як соціального прошарку. Кожен із них хоче краще всіх прилаштуватися. Але це є цілком нормальним для капіталізму. Це — механізм конкуренції.

Звичайно, якби вони вели себе трохи свідоміше вже зараз, це було б не так хворобливо. Доки в них нема ні організації, ні систем зустрічей, ні розмов один з одним, і нема ще ясного розуміння своїх інтересів. Але вони з"являться. Олігархи, так чи інакше, будуть сприяти стабільності. А фаворитом буде той політик, хто скаже їм своїми діями: "Права власності священні і недоторканні.". А це збігається з європейськими стандартами політичного і суспільного життя.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Пасхавер: "Олігархи будуть сприяти політичній стабільності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути