вівторок, 10 вересня 2019 07:16

Одеса прагне покарання для всіх, хто змусив її відірватися від совка

Автор: DUMSKAYA.NET
  Містяни пікетують Одеську обласну держадміністрацію з вимогою повернути на посаду директора художнього музею Олександра Ройт­бурда 7 вересня. Зібралися понад 500 осіб
Містяни пікетують Одеську обласну держадміністрацію з вимогою повернути на посаду директора художнього музею Олександра Ройт­бурда 7 вересня. Зібралися понад 500 осіб

Одеська обласна рада 4 вересня проголосувала за дострокове розірвання контракту з директором Одеського художнього музею Олександром Ройтбурдом.

Він викликає страшенне роздратування в одеських еліт. Ройтбурд народився в Одесі. Мав би бути одним із них. Із "русским миром" у мозку. Але він — не один із них. Вони ніколи не простять йому ні Євромайдану, ні гострих патріотичних постів, ні орієнтації на європейські цінності. Як і його провокативного мистецтва. Не кажучи вже про рядок у "Вікіпедії", що він "найдорожчий сучасний художник України".

За рік Ройтбурд попри страшенний супротив, позбавлення фінансування, перевірки і спроби створити параліч в роботі, змінив на краще неповороткого державного монстра на ім'я Одеський художній музей.

Звільнення Ройтбурда — це пом­ста тій Одесі, яка 2014 року вийшла на вулиці під жовто-синіми прапорами. Раптом заговорила українською мовою. Повстала проти свавілля "регіоналів". Почала плести маскувальні сітки, купувати захисні бронежилети й оплакувати своїх загиблих на російсько-українсь­кій війні героїв.

Лінія розлому між тією та нашою Одесою — глибока і травматична. Та Одеса прагне реваншу й покарання для всіх, хто змусив її повернути в русло сучасного, вільного і незалежного.

Наша Одеса пручається та відчайдушно відривається від "совкового" минулого. І для нас, тих, хто тут живе, це питання того, чи бути нам тут фізично.

Зараз ви читаєте новину «Одеса прагне покарання для всіх, хто змусив її відірватися від совка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі