вівторок, 12 червня 2007 14:15

Об"єднання демократів обіцяє бути ефективним

Минулого тижня лідери "Нашої України", "Народної самооборони" та "Руху — Української правиці" узгодили текст Угоди про єдиний виборчий блок демократичних сил. Оптимізм та однозначність заяв лідерів майбутнього мегаблоку, зокрема Юрія Костенка та Юрія Луценка, вселяють віру в здійсненність цього виборчого проекту.

Завадити можуть лише банальні амбіції деяких політиків. Наприклад, відомо, що Юрія Луценка та В"ячеслава Кириленка переповнюють відчуття власної вибраності та незамінності на позиції лідера виборчого блоку, який нібито вирішили назвати Союзом демократичних сил. Принаймні, така інформація була вручена публічно... Хоча можливе й інше рішення. Мабуть, постане й питання представництва учасників блоку в його виборчому списку.

За однією з версій, квоти визначатимуть за нинішніми електоральними рейтингами. Найбільше місць отримає "Наша Україна". Потім — "Народна самооборона", а найменше квитків у цей потяг дістанеться "Українській правиці". Отож можемо отримати ситуацію, коли підкреслено відкритий й безпрецедентно чесний Юрій Луценко "протягне" на своїх плечах у парламент чимало невідомих патріотичному виборцеві осіб. А популярні серед широкого загалу метри демократичного руху — як-от Василь Червоній чи представник кримських татар Рефат Чубаров — можуть бути відсунуті в третю сотню виборчого списку. Натомість за списками об"єднаних демократів пройде віднедавна "самооборонівець" Олесь Доній, який не так давно брав безпосередню участь у скандальній зустрічі туркменських опозиціонерів, що приїхали на запрошення рупора коаліції Миколи Рудьковського. А коли на "Свободі слова" журналісти просто знущалися над міністром, Доній був на його боці. Можливо, Олесь Доній приятелює і з Рудьковським, і з Луценком? І чи варто ризикувати в наступному парламенті, коли кожен голос може стати "золотим"? Утім, це проблема й інших виборчих списків і давайте залишимо питання списків на совісті лідерів, які пропихатимуть туди своїх підопічних.

Можливо, Доній приятелює і з Рудьковським, і з Луценком?

Питання до деяких учасників мегаблоку можна і забути, коли СДС продемонструє на виборах високий результат. Лідери майбутнього блоку небезпідставно заявляють про претензії на друге місце у виборчих перегонах. Об"єднання може здобути другу після Партії регіонів позицію й обійти Блок Юлії Тимошенко. Принаймні кілька переваг блокування є очевидними. По-перше, найшвидше позитивний результат дасть сам ефект об"єднання — виборці оцінять консолідацію демократичних сил. По-друге, якщо окремо "Самооборона" чи "Правиця" могли не подолати виборчого бар"єра й голоси виборців були б втрачені, у спільному блоці вони точно нікуди не дінуться.

Найголовніше, щоб така хода проющенківського блоку не роздратувала Юлію Володимирівну, яка впевнено почуває себе лідером усіх помаранчевих. Якщо вони діятимуть злагоджено, то створення об"єднаного блоку "Союз демократичних сил" може просунути помаранчевих ще на один крок до спільної перемоги.

Варто зважити і на те, що сьогоднішнє об"єднання навколо "Нашої України" вельми вигідне і для Ющенка. Недаремно домовленості про мегаблок були озвучені після тривалої наради в Секретаріаті президента та за участю глави держави. Вочевидь, Віктор Ющенко серйозно задумується не лише над парламентськими, а й над президентськими виборами, які не за горами. Отож чинному президентові треба змоделювати широкий рух політичних і громадських сил на свою підтримку 2009-го. Утворення мегаблоку зараз може стати фундаментом для такого руху в майбутньому. Водночас Ющенко не може не прораховувати варіант програшу на президентських виборах. Після можливої поразки він закономірно претендуватиме на місце лідера опозиції, але ролі керівника партії "Наша Україна" може бути недостатньо. А от широке об"єднання демократичних сил якраз і стане гідним майданчиком для екс-президента. Утім вибори президента за два роки, а парламентські — за кілька місяців. Тож до 2009-го ще багато чого може змінитися.

Зараз ви читаєте новину «Об"єднання демократів обіцяє бути ефективним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі