четвер, 06 грудня 2007 17:13

Нова ціна газу вдарить по українській економіці

Із 1 січня 2008 року газ для України на російському кордоні буде $179,5 за тисячу кубометрів. Таким чином, ціна блакитного палива зросла майже на $50.

Це — найстрімкіше подорожчання російського газу для України. 2006-го року росіяни підвищили ціну з $50 до $95 за тисячу кубів. Торік Росія продавала газ за $130. Нинішнього подорожчання очікували, однак не такого значного — до $160–170 за тисячу кубометрів.

Керівник альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, 34 роки, вважає, що Україна програла переговори з російським "Газпромом". На його думку, можна було домовитися з Москвою про ціну в $160 хоча б на перше півріччя 2008-го. Адже ті ж росіяни дійшли згоди з Туркменістаном: купуватимуть його газ по $130 перші шість місяців, а потім — по $150. Також, каже експерт, необхідно було підвищити ставки на транзит російського газу до Європи в 2–2,5 рази і довести її до середньоєвропейського рівня. Україна ж домоглася підвищення лише на 10 центів за тисячу кубів на 100 км шляху — з $1,6 до $1,7.

— Усі заяви уряду Януковича про поступове зростання ціни на російський газ виявилися блефом, — каже Валерій Боровик. — Для економіки 179,5 доларів за тисячу кубів буде серйозним ударом. Особливо для хімічної промисловості, де природний газ є не просто енергоносієм, а сировиною. Позначиться це й на металургії — головній експортній галузі України. Підвищиться собівартість її продукції, що призведе до зниження конкурентоспроможності за кордоном.

Недоступними для українських сільгоспвиробників стануть мінеральні добрива

Раніше виконувач обов"язків міністра економіки України Анатолій Кінах заявляв: ціна природного газу від $180 за тисячу кубометрів матиме серйозні наслідки насамперед для хімічної промисловості. Один із керівників товариства "Рівнеазот" на умовах анонімності сказав ГПУ, що вартість продукції підприємства з нового року може значно зрости. Адже при ціні газу $130 на кордоні України "Рівнеазот" вже цього року отримував газ по $190. А нині платитиме $240–250. Співрозмовник вважає, що недоступними для українських сільгоспвиробників стануть мінеральні добрива. Нині підприємство чекає на преференції від уряду та можливого послаблення антидемпінгових заходів проти їхньої продукції в Європі.

Валерій Боровик вважає, що мають бути підвищені ціни на газ для побутових потреб на 20–30%.

— Дотування населення є неправильним, — каже він. — Бюджет цього не витримає. Доцільніше спрямувати кошти на реконструкцію теплових і газових мереж. Щоб не допустити таких трагедій, як у Дніпропетровську.

Зараз ви читаєте новину «Нова ціна газу вдарить по українській економіці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі