вівторок, 09 жовтня 2007 16:42

Нормальні гастролі здаються нам екзотикою

Минулої неділі в Києві завершився короткий — лише чотири вечори —  творчий звіт львівського театру імені Заньковецької. За рік це другий і, мабуть, останній вітчизняний театр, що побував у столиці. Перший — Донецька муздрама, гостював тут влітку.

Гастролі театрів всередині своєї власної країни — така рідкість, що їх перестають сприймати адекватно. Вони здаються екзотичними. А втім, можливо, вони такими й є — бо показують здатність до чогось такого, що столичні театри майже втратили. Це — енергія опору обставинам.

Заньківчани розпочали гастролі виставою "У.Б.Н.". Вистава вже 7 років вважається одіозною, скандальною, навіть провальною. Київські відгуки на неї звично-кислуваті. Мовляв, львів"яни показали політичну заангажованість, це не спектакль, а дешева агітка. Але якби це була агітка, то не протрималася би й сім місяців, а не те що сім років. У чому ж її секрет?

Є такий вислів, він стосується акторів високого класу — про таких кажуть, що могли б зіграти навіть телефонну книгу. Усі говорять, а ніхто не пробував. А заньківчани спробували. П"єсу "У.Б.Н." навіть важче грати, ніж телефонну книгу! Бо там є принаймні розумна структура. А в цій п"єсі — набір кострубатих і банальних газетних фраз, сто разів пережованих і тисячу разів чутих. Тобто за всіма зовнішніми ознаками це справді погана газетна агітка. Але заньківчани зуміли піднятися над очевидністю. Вони вийшли на сцену з пошарпаним газетним текстом — як в опері виходять із найкоштовнішою партитурою! І прочитали, ні — проспівали  її так, що публіка плакала й довго не знаходила спокою.

У заньківчан це коштувало всього сімдесят

У фіналі вистави було багато диму — це нібито згорів дім головного героя. Але насправді то згоріла газетна основа цієї неймовірної вистави, залишивши після себе враження дива. Власне, заньківчани показали не звичний спектакль, а сповідь — про себе, про те, що таке їхній театр і що таке галицька ментальність у її істинному вимірі, часом смішна й простодушна, але дуже по-людськи зрозуміла.

До речі, щось подібне було у львів"ян і в інших трьох гастрольних виставах, хоча вони зовсім не про політику, а про любов і мистецтво. Але варто бачити, як цей театр уміє піднятися над будь-якою темою та над будь-якою буквальністю. От, скажімо, вистава "Валентин і Валентина". Вона всього лиш про те, що любов на світі існує. Аксіома! Але коли артист Григорій Шумейко промовляє про це монолог, зал вибухає овацією, бо артист відкрив ту наївну аксіому заново.

У столиці, втомленій і розчарованій, такий театр уже помер. Ми про нього встигли забути. Тим часом вітчизняні бізнесмени гордо возять сюди не своїх, а другорядних московських гастролерів — по 600 грн за квиток. У заньківчан це коштувало лише 70.

Зараз ви читаєте новину «Нормальні гастролі здаються нам екзотикою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі