Ексклюзиви
четвер, 29 січня 2009 17:12

"Нинішні дії прем"єра ведуть до катастрофи"

"Нинішні дії прем"єра ведуть до катастрофи"

Економічний експерт Борис Кушнірук, 43 роки, вважає, що відповідальність за фінансовий стан у країні мають розділити Кабінет Міністрів і Національний банк.

Верховна Рада скасувала постанову про призначення Володимира Стельмаха головою НБУ. Які наслідки цього можуть бути?

— Не можна скасовувати акти, що ухвалювалися п"ять років тому. Це політичне невігластво і відверте знущання над правом із боку Юлії Тимошенко та її політичного угруповання.

То хто винен у такому знеціненні гривні?

— За це мають нести відповідальність як Нацбанк, так і Кабмін. Це розплата за ту безглузду економічну політику, яка проводилася ними протягом 2007–2008 років. Видачею величезної кількості споживчих та іпотечних кредитів банки підживлювали кредитний бум. І роздували мильну бульбашку ринку нерухомості. А позики на купівлю автомобілів в іноземній валюті створювали від"ємне сальдо зовнішнього торговельного балансу. В останні два роки українці закупили іномарок на 9–9,5 мільярда доларів. Тим самим проїдали своє майбутнє. Але уряд був зацікавлений у цьому, бо імпорт давав левову частку надходжень до бюджету. За прем"єрства Тимошенко 60 відсотків держбюджету поповнювала митниця. Жодна країна не може так жити довго.

Що треба було зробити, щоб пом"якшити падіння гривні?

— Нацбанк повинен був іти не шляхом поступового її знецінення, а підвищити курс долара до 6,5 гривні й на цій позначці зафіксувати, не провокуючи паніку на ринку і спекуляцію.

Взагалі ж грошово-кредитна політика — це сукупність дій як Кабміну, так і Нацбанку. Вони мають спільно розробляти ці показники і затверджувати їх на засіданні ради НБУ, до якої за посадою входять міністри економіки й фінансів.

Нинішня критика урядовців щодо голови НБУ пов"язана виключно із нестачею коштів у держбюджеті. Коли Стельмах давав гроші — торік тільки за облігаціями видано 6 мільярдів гривень, то Юлія Володимирівна мовчала. А коли відмовився ввімкнути друкарський верстат, то став поганим.

Парламент звинуватив президента Віктора Ющенка у фінансовій ситуації. Чи обґрунтовано?

— Тимошенко має звичку звинувачувати всіх, крім себе. Головна проблема Юлії Володимирівни — це вона сама. Її уряд — це не сукупність людей, які мають певні погляди, а виконавці, що змушені підкорятися безглуздості свого керівника.

Чи може парламент перепідпорядкувати Нацбанк собі або Кабміну?

— Для цього треба внести зміни в Конституцію. Підпорядкувати НБУ Кабміну чи Верховній Раді — значить увімкнути друкарський верстат. Згадаймо, як Нацбанк у 1992–1994 роках виконував будь-яку забаганку уряду. Це призвело до річної інфляції у 10 тисяч відсотків. Треба вчитися на власних помилках.

Нацбанк має співпрацювати з урядом, але не залежати від нього. Тимошенко нині домагається, щоб їй дали гроші, бо вона склала відверто липовий бюджет, у якому не танцює жодна цифра. Тепер потрібні кошти на фінансування статей витрат.

Який же вихід із цієї ситуаяції?

— Насамперед, погнати уряд. Доки не зміниться склад Кабміну, ситуація не покращиться. Нинішні дії Тимошенко ведуть до катастрофи.

Зараз ви читаєте новину «"Нинішні дії прем"єра ведуть до катастрофи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути