пʼятниця, 20 вересня 2019 07:05

"Не варто сподіватися на добросовісність ворога"

Автор: FACEBOOK.COM / @PRESSJFO.NEWS
  Координаторка Організації Об’єднаних Націй Оснат Лубрані обговорила з командувачем операції Об’єднаних сил Володимиром Кравченком (сидить навпроти Лубрані) підготовку до розведення сил уздовж усієї лінії розмежування та питання захисту цивільного населення. 18 вересня, Краматорськ
Координаторка Організації Об’єднаних Націй Оснат Лубрані обговорила з командувачем операції Об’єднаних сил Володимиром Кравченком (сидить навпроти Лубрані) підготовку до розведення сил уздовж усієї лінії розмежування та питання захисту цивільного населення. 18 вересня, Краматорськ

— Проводяться підготовчі заходи з відведення військ уздовж усієї лінії розмежування. Таке завдання визначено начальником Генерального штабу Збройних сил, міністром оборони та главою держави, — каже командувач операції Об'єднаних сил генерал-лейтенант 50-річний Володимир Кравченко 18 вересня. — Ми до цього готові. Все залежатиме від дзеркальних дій із протилежного боку.

— Це не відступ. Розведення не буде одночасно всюди, а ділянками. Наглядатимемо, щоб це робилося з обох боків, — говорить міністр оборони Андрій Загороднюк, 41 рік, в інтерв'ю "Радіо Свобода".

1 липня президент Володимир Зеленський повідомив, що у Станиці Луганській відбулося розведення військ з обох сторін. Це підтвердила Організація з безпеки і співробітництва в Європі. Зараз там готуються до відновлення мосту, зруйнованого обстрілами 2015‑го. Українська сторона підтвердила готовність до розведення поблизу Золотого та Петрівського на Луганщині.

— По Станиці Луганській бачимо, що розведення військ має позитив і негатив. Були провокації сепаратистів, — говорить військовий експерт Ігор Романенко, 66 років.

— Ми маємо всіма силами сприяти зменшенню бойових дій. Розведення пришвидшить це. Неможливо буде використовувати низку видів зброї. Не стрілятимуть зі снайперських гвинтівок. Крупнокаліберні кулемети теж стануть ­неефективні. Гатити бойовики зможуть тільки з мінометів та артилерії. Такі випадки підпадають під розслідування ОБСЄ.

Після припинення бойових дій можна готуватися до виборів на Донбасі за українськими законами. Вони повинні відбутися тільки за відсутності озброєних людей на території. Кримський варіант не пройде. Далі залучатимуть іноземних спостерігачів, формуватимуть міжнародні адміністрації.

Не варто наївно сподіватися на добросовісність бойовиків. Розвідка та Генштаб мають працювати на випередження.

Розведення військ у Станиці Луганській та Золотому є однією з умов перед зустріччю в Нормандському саміті (перемовини між лідерами України, Німеччини, Франції і Росії. — ГПУ). Також Росія хоче письмового підтвердження реалізації "формули Штайнмайєра" (2015-го міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр запропонував модель виконання Мінських домовленостей, за якою спочатку Україна приймає закон про вибори на Донбасі, а після сторони відводять війська. Відбуваються місцеві вибори на окупованих територіях. Україна надає Донбасу особливий статус. Далі — повернення контролю над держкордоном Києву. — ГПУ).

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко 2 вересня дав згоду на "формулу Штайнмайєра".

— Закон про особливий статус непідконтрольних зараз територій вступає в дію в попередньому форматі на момент проведення виборів на Донбасі. А остаточно набуде чинності після рішення ОБСЄ про визнання волевиявлення чесним, — заявив він 18 серпня.

"Реалізація "формули Штайнмайєра" можлива лише за повного припинення вогню, ефективного моніторингу ОБСЄ, виведення з території України іноземних військ і техніки, розведення сил уздовж усієї лінії зіткнення, — написала у "Фейсбуку" Дарка Оліфер, речниця представника України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми. — А також за гарантій роботи Центральної виборчої комісії України, наших політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів, установлення контролю за непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону".

Зараз ви читаєте новину «"Не варто сподіватися на добросовісність ворога"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі