неділя, 29 квітня 2007 15:36

Не варто поклонятися доларові

Багато людей в Україні впевнені, що долар є набагато кращою валютою,  аніж гривня. Мовляв, стабільний — існує вже 200 років (а гривня лише 10!), та й США має найпотужнішу економіку в світі.

Однак стабільність долара повинна чимось вимірюватися. Якщо взяти обмінні курси, можна побачити, що за останній рік долар упав щодо рубля, євро та єни. Лише днями євро досягло свого нового піку, за нього давали понад $1,36. Імовірно, це не останній цьогорічний рекорд європейської валюти — багато економістів припускають, що до кінця року євро зміцниться до 1 долара 40 центів.

Немає доларової стабільності й на ринках товарів. Усі ми чули про підвищення ціни на нафту за останні роки — з $20 до майже $80 за барель. Не менш суттєво зростали в ціні й інші товари — від сталі й золота до міндобрив і зерна. Навіть на внутрішньому українському ринку ціни на нерухомість, які традиційно вимірюються в доларах, піднялися від десятків до сотень відсотків — залежно від регіону.

Британський фунт стерлінгів запровадили ще 1560 року

Потужність економіки США — серйозний аргумент. Проте вона зовсім не виключає послаблення валюти. На сьогодні у Сполучених Штатів є для цього всі передумови. Їхній зовнішньоторговельний дефіцит за 2006 рік становить $765 млрд, що приблизно дорівнює ВВП України за 8 років. Бюджетний дефіцит, зокрема через війну в Іраку, теж суттєвий. Для фінансування обох  необхідні гроші, які країна позичає у інших. І чим дешевшим буде долар, тим легше США буде впоратися з цим боргом.

Необхідність здешевлення долара визнають у Білому домі. Хоча часом опосередковано. Наприклад, висловлюючи незадоволення нинішнім обмінним курсом своєї грошової одиниці до китайського юаня — американські урядовці США кажуть не про задорогий долар, а про дуже дешевий юань.

Навряд чи серйозним аргументом є й вік валюти. Наприклад, той самий рубль існує з 1704 року — до цього впродовж п"яти віків так звали відрубану (звідси й назва) частину срібного зливка — гривні. Можна, звичайно, зауважити, що відтоді його настільки часто деномінували, обмінюючи "старі" рублі на "нові", що казати про неперервність існування не варто. Водночас у Європі достатньо валют, що не падали так у ціні і старші, ніж долар США. Так, британський фунт стерлінгів запровадили ще 1560 року — більш як на 230 років раніше від долара США. Проте, незважаючи на це, кількість фунтів в українців не перевищує одного відсотка від усіх заощаджень в іноземній валюті.

Обмінний курс гривні до долара залишається психологічним орієнтиром. Він, мовляв, стабільний, тож усе чудово. Насправді, доки гривня лишається "прив"язаною" до долара, ми здешевлюватимемо свою грошову одиницю щодо більшості інших валют разом із падінням долара. Утім, це не заклик бігти здавати долари і купувати, наприклад, євро. Найкраще зберегти гроші та навіть примножити заощадження можна, поклавши їх на депозит у банку. В якій валюті — це вже вирішуватиме кожен особисто.

Зараз ви читаєте новину «Не варто поклонятися доларові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі