середа, 12 вересня 2012 07:15

"Не варто було так легко передавати владу одній людині" - через олігархів Путін володіє всім

Російський опозиційний політик, співголова партії "Парнас" 52-річний Борис Нємцов підготував брошуру-доповідь "Життя раба на галерах" — про маєтки та стиль життя президента Росії Володимира Путіна.

— У нього в розпорядженні 20 резиденцій, 43 літаки та 15 гелікоптерів у президентському льотному загоні "Росія", чотири яхти, 700 автомобілів та годинники на півмільйона євро, — розповідає Нємцов на презентації брошури в Києві.

— Путін слабо уявляє свій статок. Хтось знає про рахунки Путіна в банках? Ні. Там усе по "понятіях". Мільярдер Геннадій Тимченко, брати Ротенберги та Ковальчуки, які за участі президента розбагатіли й увійшли до списку "Форбс", за мафіозними поняттями є його касою. Через олігархів Путін володіє всім. Може за потреби скористатися всім, що в них є. Ось так він і живе.

В Україні нерідко проводять подібні розслідування, але вони нічого суттєво не міняють. На який результат від своєї праці ви розраховуєте?

— Ми зараз маємо класичний авторитарний режим з усіма його принадами. Такий не може відійти в результаті виборів, адже виборів, по суті, немає. Його усунути можна тільки внаслідок масового мирного протесту. Імовірність такого зростатиме, якщо довіра до Путіна падатиме. Зараз йому довіряє половина населення, і поки що мільйон людей на вулиці Москви ми не виведемо. Тому ця діяльність скерована на те, щоб відкрити людям очі. Щойно рівень довіри до нього впаде до 20-30 відсотків — ми виведемо мільйон на площі, й це буде інша Росія. Це може статися протягом цього й наступного років. Два роки тому він мав 75 відсотків. Щойно ми зберемо мільйон людей — буде інша Росія. Демократична — і, до речі, прихильніша до України.

Нинішній прем'єр Медведєв веде подібний спосіб життя?

— Про житло екс-президента ми не написали. Він зараз в Івановській області  за 400 мільйонів доларів резиденцію зводить. Також будується на Кубані, поблизу маєтку патріарха — щоб уже всі вони в одну купку зібралися. Загалом у Медведєва шість резиденцій. Найбільше ж він прославився "Маєндорфом". Вона маленька, площа — лише 1300 "квадратів". Але в ній зробили найдорожчий ремонт у світі. На кожен квадратний метр витратили 80 тисяч доларів. Уявляєте, скільки вони вкрали?

Путін "вкалує" більше за Януковича? Таке враження, що він постійно в Кремлі.

— Путін щодня 4 години спортом займається. Побудував спортзал у себе в Білому домі, на конях скаче. Він непоганий піарник. Кожен крок, який можна демонструвати з "позитивом", він показує по телебаченню. Більше того, коли Путін починав працювати президентом — він монтував ці сюжети. Сидів у монтажній: це показувати, а це — ні. А коли я прийшов до нього в кабінет — це була та ж кімната, що й у Єльцина, — побачив різницю. В Єльцина у кабінеті телевізора не було, зате була ручка — товста, із золотим пером. У кабінеті Путіна ручки я не побачив, зате побачив телевізійний пульт. І зрозумів, що вільного телебачення у країні більше не буде.

На Всесвітньому форумі редакторів у Києві кілька українських журналістів під час виступу президента розгорнули плакати із закликами не згортати свободу слова у країні. Їх одразу "скрутила" охорона, кілька плакатів вирвали з рук. Як ви оцінюєте подію?

— А що Янукович робив у той момент?

Продовжив читати з аркуша вітальне слово.

— Удавав, що нічого не бачить? Жахливо. У нас також був конгрес редакторів у Москві. І там журналіст, коли Путін виступав, також піднявся й вигукнув щось — мовляв, дотримуйтеся конституції, геть цензуру. На нього також накинулися й вивели. Але хитрий Путін, коли того журналіста вже не було, сказав: "Дарма вони так із ним". Ось і різниця між Януковичем та Путіним. Вам іще пощастило — він у вас дурний, але якийсь прямий. А наш набагато витонченіший — із ним взагалі хтозна, що робити.

Яку помилку росіяни зробили на початку епохи Путіна?

— Не варто було так легко передавати владу одній людині. Це була наша головна помилка.

Зараз ви читаєте новину «"Не варто було так легко передавати владу одній людині" - через олігархів Путін володіє всім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі