четвер, 06 вересня 2007 15:41

Наші політики нагадують більшовиків

Як би не називали збори депутатів у Верховній Раді, вони стали частиною передвиборної пропаганди всіх учасників виборчої кампанії. А її родзинкою є тема тотальної війни з власними ж привілеями. Ті з нардепів, хто прийшов до сесійної зали, проголосували за скасування недоторканності своєї, президента й суддів.

Напередодні виборів усі їхні фаворити намагаються здаватися борцями за справедливість та рівність перед законом. Лідер соціалістів Олександр Мороз запропонував календарний план роботи Верховної Ради аж до кінця вересня, і червоною ниткою там проходить тема боротьби з депутатською та президентською недоторканністю. Звично лає президента з його недоторканністю й обережно підтримує своїх партнерів-капіталістів КПУ. Однак аби виборці не забували, хто в парламенті справжній господар, Партія регіонів 4 вересня оточила Верховну Раду численними пікетами та партійними прапорами. Мовляв, саме ми на чолі атаки на депутатські та чиновницькі привілеї. Ще раніше взялися за недоторканність "Наша Україна — Народна самооборона" та БЮТ. Пропрезидентський блок взагалі зробив це основним гаслом виборчої кампанії.

Отже, минулі збори депутатів у Верховній Раді знаменували всепартійний консенсус щодо скасування депутатської недоторканності. Наші політики вважають, що саме це сприятиме демократизації країни та навіть втіленню в Україні європейських цінностей. Але дивно — в Європі в тій чи іншій мірі й досі існує депутатський імунітет, і скасовувати його ніхто не збирається.

Ставка лише на експропріацію — це ставка на заздрість

Річ у тім, що в більшості західних демократій культ прав громадянина починався з незаперечних привілеїв багатіїв. Вони, проходячи майновий ценз, отримували право голосувати. І вже потім, із появою загального права обирати й бути обраним, такі привілеї почали поширюватися на всіх громадян.

В Україні працює інша логіка. Політики замість того, щоб зміцнювати права й свободи громадян, воліють патетично каятися, що мають цих прав більше. Тоді як логічніше було б воювати не проти своїх прав, а за розширення їх для всіх. Наприклад, реформа правоохоронних органів або судової вертикалі значно б посилила впевненість українців у тому, що живуть вони у правовій державі, а їхні права захищені.

Більшовиків критикували за те, що замість боротися з бідністю, вони почали боротися з багатими. Загальне українське захоплення темою скасування депутатських привілеїв — це відгомін того самого принципу. Депутати мають боротися не проти права вільно висловлюватися в парламенті та мати повагу правоохоронних органів — а за те, щоб це право мали й інші громадяни.

А втім, скасування депутатської недоторканності — тема справді популярна. Ніщо так не тішить значну частину українського населення, як те, що в когось щось відібрали. Однак ставка лише на експропріацію — це ставка на  заздрість. На оту "жабу", що давить, і тому має шанс стати національним талісманом.

Зараз ви читаєте новину «Наші політики нагадують більшовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі