середа, 25 червня 2008 18:11

Наші медики виїжджають за кордон

Україна перетворюється на країну-донора медичних кадрів. За даними Міністерства охорони здоров"я, щорічно за її межі виїжджає понад 6 тис. лікарів. А вітчизняні вищі медичні заклади випускають 4 тис. спеціалістів. Найчастіше українські лікарі перебираються до Росії, Білорусі, Польщі. Там такі ж кваліфікаційні вимоги, але вища зарплатня.

Головний лікар Інституту нейрохірургії ім. академіка Ромоданова Анатолій Ткач, 72 роки, вважає основними причинами виїзду медиків за кордон низький рівень заробітної плати та відсутність належних соціально-побутових умов.

— Лікарі з Прибалтики й Польщі мігрують у Західну Європу, а наші — на їхні місця, — каже він. — Англійці відкрито заявляють, що їм легше брати готові кадри, ніж готувати свої. Із Луганщини й Донецької області їдуть до Росії, бо там і зарплата вища, і квартиру дають.

Найчастіше на еміграцію зважуються молоді працівники, тому відбувається старіння кадрів. Крім того, через матеріальні причини кваліфіковані працівники намагаються перейти з державних до приватних медичних закладів.

— У нашому інституті немає дефіциту лікарів, — зазначає Анатолій Ткач. — А от медсестринських вакантних посад чимало. Бо й за кордон їдуть, і в комерційні клініки переходять. Там більше платять, а умови праці кращі. І не такі навантаження, як у нас.

Нині в системі МОЗ України працює понад 1,1 млн осіб, зокрема 195,5 тис. лікарів та 433,4 тис. молодших спеціалістів із медичною освітою. Укомплектованість лікарями становить 80,3%.

У світі бракує понад 4 млн медиків.

Зараз ви читаєте новину «Наші медики виїжджають за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі