вівторок, 04 березня 2008 15:29

"Наша делегація змушена повертатися до Варшави через Відень"

  Мирослав Джевєцький: ”Часу має вистачити для того, щоб усе зробити до ладу”
Мирослав Джевєцький: ”Часу має вистачити для того, щоб усе зробити до ладу”

Міністр спорту та туризму Польщі Мирослав Джевєцький, 51 рік, вважає, що погана англійська мова українських міліціонерів чи польських поліцейських не є проблемою для  проведення Євро-2012.

У нас багато говорять про те, що через зволікання з підготовкою до проведення Євро-2012 його можуть в України і Польщі забрати. Що про це думаєте?

— Я з такими прогнозами не згоден. Справді, часу в нас не так уже й багато. Але має вистачити для того, щоб до ладу все зробити. Головним завданням є будівництво стадіонів у Польщі й Україні.

Як просуваються справи з цим у Польщі, насамперед, щодо стадіонів у Варшаві?

— Уже є проекти всіх трьох варшавських стадіонів, у середині року відбудеться тендер на будівництво. Проектували їх відомі німецькі фірми, які свого часу брали участь у підготовці Німеччини до проведення чемпіонату світу 2006 року. Будівництво варшавських стадіонів фінансуватимемо з держбюджету. Інші — у Гданську, Кракові, Хожуві, Вроцлаві тощо — будуватимуть за місцеві кошти. Щоправда, держава доплачуватиме по 1000 євро за кожне місце на тих стадіонах.

Чи відомий уже загальний обсяг капіталовкладень, потрібних для підготовки до чемпіонату?

— Тут треба мати на увазі, що ми й без цього будуємо багато доріг, розбудовуємо летовища та залізниці. До 2012 року у все це буде вкладено близько 40 мільярдів доларів.

Чи вирішено вже питання щодо законодавства, яке стосується викуплення землі під потрібну для Євро-2012 інфраструктуру й укладення контрактів на будівництво — у Польщі ж були з цим певні проблеми?

— У нас вони і є, бо Польща є членом Євросоюзу і мусить дотримуватися спільних процедур. Утім, нам вдалося дещо спростити процедуру викуплення землі. Нині також займаємося тендерною процедурою — хочемо до двох тижнів скоротити термін можливої подачі зацікавленою стороною протесту на рішення щодо переможця тендеру.

До 2012 року буде вкладено близько 40 мільярдів доларів

Скільки всього землі має викупити польський уряд у рамках підготовки інфраструктури до Євро-2012?

— Такої точної цифри я не маю. Проте, наприклад, до 2012 року плануємо збудувати близько 3 тисяч кілометрів автошляхів. Але більшість землі під це вже викуплено кілька років тому.

Які справи з координацією між Україною й Польщею?

— Нещодавно ми подали українській стороні текст відповідної угоди. Україна запропонувала нам подібний документ у кінці минулого року, але виникла пов"язана з різними адміністративними системами країн проблема. Україна пропонувала, щоб координацією керували президенти. Але в Польщі це неможливо, стороною такої угоди може бути уряд.

Проте безпосередньо співробітничатимуть між собою польська структура ПЛ2012 і ваше Національне агентство з підготовки до проведення Євро-2012.

Чи робиться вже щось для збільшення прикордонних переходів та інтенсивнішого повітряного сполучення між країнами?

— Наскільки я знаю з розмов із нашим міністром закордонних справ Радославом Сікорським, переговори щодо прикордонних переходів просуваються добре. Повітряне сполучення є проблемою. Ось навіть наша делегація змушена летіти до Варшави через Відень. Добре що ті, хто вирішував надання нам Євро-2012, не зазирнули тоді у розклад рухів між Варшавою й Києвом.

В Україні до Євро-2012 вчать англійської мови міліціонерів. У Польщі щось подібне роблять?

— Схожі програми є. Але не варто так хвилюватися за мову. Люди, які керуватимуть процесом, англійську знають. Також під час чемпіонату буде задіяно багато волонтерів, головним чином молоді, яка теж нею володіє. З іншого боку — он французи під час організації різних заходів вважають, що всі повинні знати французьку. Виникає мовна проблема, але тим не менше все проходить добре. Зрештою, навіть якщо у міліціонерів чи когось іншого в Польщі чи Україні буде не таке гарне знання англійської, як хотілося би, наша традиційна східна гостинність це компенсує.

Зараз ви читаєте новину «"Наша делегація змушена повертатися до Варшави через Відень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі